Zoeken
verfijnd zoeken marktplaats
 
 

Omzetgroei is terug in industrie


Amsterdam, 21 april 2017
Sinds begin dit jaar is de omzetgroei in de industrie geaccelereerd. En dat is een opsteker. Want in de periode 2012 tot 2016 is de jaarlijkse totale omzet niet meer gegroeid, waarbij 2016 een dieptepunt was met een krimp in de totale omzet van 2,9 procent.
Dit blijkt uit de Stand van de Industrie, april 2017 van ABN AMRO. Het ziet ernaar uit dat in 2017 dit beeld kantelt, aangezien in januari de omzet toenam met 11,5 procent j-o-j en in februari met 7,2 procent j-o-j. Dergelijke groeicijfers leggen uiteraard een goede basis voor de rest van dit jaar.  

 

Optimisme tweede kwartaal

Veel ondernemers blijven positief gestemd. Het sentiment over de activiteit en het economisch klimaat in de komende 3 maanden is optimistisch. In bijna alle branches gaan veel ondernemers uit van een toename in de output. Ook verwachten zij een verdere toename in afzetprijzen.

 

Goederenexport

De goederenexport is 2017 goed van start gegaan, met een gemiddelde groei van 13 procent j-o-j. In januari neemt de export een vlucht en groeit met 15 procent j-o-j. Dit is de sterkste toename van de export sinds mei 2011. In februari zwakt het groeitempo licht af naar 12 procent j-o-j. Groei zal de komende jaren vooral over de grens te vinden zijn, maar niet elk bedrijf heeft de capaciteit om in te zetten op dit groeipotentieel. De echt kleine bedrijven missen vaak het netwerk, het ontbreekt hun aan marktkennis en de organisatie is er veelal niet op ingericht. Andere barrières zijn bijv. tijdgebrek, taal- en cultuurverschillen en onvoldoende kennis van de wet- en regelgeving in het buitenland. Onbekendheid met de exportmarkt is wellicht het grootste euvel.

 

Vacatures

Industriële ondernemers houden ook vertrouwen in de arbeidsmarkt, zeker gezien de aantrekkende bedrijfsactiviteit. In maart 2017 zet de vacature-indicator in de industrie zijn opwaartse beweging door en evenaart daarmee zijn positie van begin 2011. Onder invloed van trends in de export, de stand van veel sentimentsindicatoren en de groeiprognoses in de eurozone krijgen steeds meer ondernemers vertrouwen in de groei van het aantal vacatures. De PMI op werkgelegenheid zwakt iets af in maart, maar blijft op een relatief hoog niveau. De index staat ruim in de expansiefase (> 50 indexpunten) en dat duidt op vertrouwen. De groei in het aantal uitzenduren is in het eerste kwartaal 9 procent op jaarbasis. Met name de sterke toename van de verwachting over personeelssterkte in de komende 3 maanden is opvallend. Gezien de orderportefeuilles zal de behoefte aan personeel groot blijven.

 

Hier de volledige analyse: 

 ABN AMRO - Stand van de Industrie - april 2017.

   

 
bewaar deze pagina print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de handelskrant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts