zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Rumoer om pallets


Deventer, 24 april 2017
Auteur:
Gerard ten Bulte
De European Pallet Association e.V. (EPAL) heeft besloten om de uitwisselingsovereenkomst tussen EPAL en Rail Cargo Austria AG (RCA) met ingang van 1 mei 2017 te beëindigen. Concreet betekent dit dat EPAL en de Nederlandse tak Nederpal haar leden aanbeveelt te stoppen met het uitwisselen van EPAL- voor UIC Europallets.

Bron van het stopzetten van de uitwisseling, is dat ‘EPAL niet langer kan garanderen dat UIC-Europallets voldoen aan de eisen die worden gesteld aan de kwaliteit en veiligheid van EPAL Euro-pallets. In het bijzonder import van vervalste UIC/EUR-pallets brengt de kwaliteit en veiligheid van de palletpool in gevaar. Uit onderzoek van EPAL blijkt dat er meer dan vier miljoen vervalste UIC Europallets uit Oekraïne in omloop zijn, en dit aantal blijft stijgen. Met name Oost-Europese bendes houden zich steeds meer bezig met het vervalsen van UIC/EUR-pallets. EPAL draagt de verantwoordelijkheid voor de EPAL Euro-palletpool. Daar kunnen de industrie, de retail en de logistiek op rekenen.'

 

Duizenden vervalste pallets

 

Eind 2016 werden bij de Belgische/Nederlandse grens enkele duizenden vervalste pallets uit Oekraïne aangetroffen. Van de in beslag genomen pallets droegen 90 procent een vervalst UIC-stempel en 10 procent een vals EPAL-markering. De vervalste pallets waren allemaal van inferieure kwaliteit.
De uitwisselingsoverkomst tusen en EPAL- en UIC Europalets dateert van oktober 2014 toen dit werd afgesproken tussen EPAL en RCA, in de rol van beherend spoorwegonderneming van de UIC-werkgroep ‘Palletisation Issues'.

 

Niet goed

‘Als die uitwisselbaarheid tussen UIC- en Epal-Europallets niet meer wordt ondersteund dan is dat niet goed', meent Fons Ceelaert, algemeen secretaris van de Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging (EPV). ‘Het algemeen belang is hiermee niet gediend. Ceelaerts zou willen dat de gelederen zich weer gauw sluiten. Het is bij hem niet bekend of er in Nederland vervalste UIC-Europallets in omloop zijn. Nederland is een echt Epal-land; dat geldt overigens ook voor Europa waar in 2016 ruim 105 miljoen EPAL Europallets werden geproduceerd dan wel gerepareerd. Volgens de algemeen secretaris worden er jaarlijks in Europa zo'n 20 miljoen UIC Europallets geproduceerd.

 

85 miljoen

In Nederland bedraagt het totaal aantal pallets per jaar ongeveer 85 miljoen. Ceelaerts schat het aandeel van de EPAL/UIC-Europallets op 7 procent van het totaal aantal nieuwe pallets dat er per jaar worden geproduceerd in Nederland. Met een hele natte vinger betekent dit, dat er jaarlijks een kleine zes miljoen EPAL/UIC-europallets omgaan. Uitgaande van de Europese verhouding tussen EPAL en UIC pallets gaan er jaarlijks ongevere 1,2 miljoen UIC Europallets om in Nederland en ca. 4,8 miljoen EPAL Europallets.

 

Reparatie

We hebben een aantal van de 45 bedrijven die pallets repareren gevraagd om een reactie op deze beslissing van EPAL. Van die bedrijven weet er nog geen hoe ze straks omgaan met de omwisselstromen.


Frank Bennemeer, commercieel directeur van Palletcentrale vindt het stopzetten van de uitwisselingsovereenkomst niet handig. ‘Kijk, EPAL is in Nederland en in heel Europa een heel sterk merk. Zij profleren zich ook sterk via diverse landenorganisaties. Dat is denk ik ook de reden dat er in Nederland maar weinig UIC-pallets in omloop zijn.' Palletcentrale heeft vestigingen in Moerdijk/Klundert, Rotterdam en Helmond. Bennemeer vertelt dat zijn bedrijf in de Benelux de grootste afzet heeft van pallets. ‘Aan gebruikte verkopen we er jaarlijks ongeveer 5,5 miljoen stuks waarvan 3,5 miljoen gebruikte en gerepareerde EPAL/UIC-europallets. Wel weet hij dat hij op dit moment het aandeel UIC Europallets verwaarloosbaar is. Ik sta hier nu bij een stapel pallets en dat zijn alleen maar EPAL-pallets.'

 

Niet meer in omwisselpoule 

Een ander reparatiebedrijf vertelt dat in de meest ongunstigste situatie de UIC-pallets niet meer in de omwisselpoule worden teruggenomen. Die zullen dan afzonderlijk moeten worden aangeboden. Daarnaast zul je in de plaats van de UIC-pallets nieuwe pallets (of gerecyclede EPAL-pallets) moeten inkopen. Dat betekent extra handelingen en extra kosten voor de gebruiker.
HOUT European Pallet Association beëindigt uitwisselingsovereenkomst tussen EPAL en UIC Europallets per 1 mei

 

Belepal

De European Pallet Association e.V. (EPAL) staat garant voor een goederenstroom in de logistieke wereld, met ruim 450 miljoen EPAL Euro-pallets en 20 miljoen boxpallets in de grootste open uitwisselingspool ter wereld. EPAL wordt in meer dan dertig landen vertegenwoordigd door vijftien Nationale Comités. In Nederland is Nederpal aanspreekpunt. Nederpal telt 5 producenten en 45 reparatiebedrijven. In België is Belepal aanspreekpunt en belangenbehartiger. Zij tellen 8 producenten en 41 reparatiebedrijven.


www.nederpal.nl

www.belepal.be

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in de transport?

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.  

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts