Zoeken
verfijnd zoeken marktplaats
 
 

Bouw plust 6,3% in 2016


Den Haag, 23 februari 2017
De omzet van de bouw steeg in 2016 met 6,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw zagen hun omzet stijgen. Dit meldt het CBS in de kwartaalmonitor bouw.

Van de drie belangrijkste bouwsectoren was de omzetstijging het grootst bij bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw (+ 9,3%). Dit is nog ver onder de cijfers van crisisjaar 2008 (-18,1%).

 

Gespecialiseerde bouwbedrijven (zoals sloop- en afwerkingsbedrijven) kwamen met een omzetstijging van 7,8 procent weer richting het niveau van 2008.

 

In de grond-, weg- en waterbouw daalde de omzet met bijna 2 procent. Desondanks ligt die nog altijd boven het niveau van 2008.

 

Omzetstijging in 2017

Van de bouwondernemers verwacht 40 procent dat de omzet ook in 2017 toeneemt, tegenover 4 procent die rekening houdt met een daling. Per saldo verwacht dus 36 procent van de bouwondernemers een omzetstijging. Dat percentage ligt hoger dan dat voor het totale bedrijfsleven.

 

Personeel mogelijk knelpunt

Bijna een kwart van de bouwondernemers denkt personeel aan te nemen in het eerste kwartaal. Tegelijkertijd ervaart een toenemend aantal ondernemers een tekort aan arbeidskrachten als belemmering voor hun bedrijfsactiviteiten. Waar begin 2016 nog minder dan 1 procent van hen een tekort als belemmering zag, is dit percentage begin 2017 gestegen naar ruim 8 procent.

Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen in de bouw kwam in het vierde kwartaal seizoensgecorrigeerd uit op 508 duizend, 1.000 minder dan een kwartaal eerder. Vergeleken met eind 2008 zijn er ruim 100 duizend banen minder.

 

cbs.nl

 
bewaar deze pagina print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in de bouw?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.  

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de handelskrant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts