zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Nederlandse industrie blijft groeien


Zoetermeer, 3 november 2016
De Nederlandse industrie blijft maar groeien, nu al voor de tweeënveertigste maand op rij. Dit kunnen we concluderen als we afgaan op de NEVI PMI, die ook in oktober boven de grenswaarde van 50 bleef en met 55,7 zelfs het hoogste cijfer is in 15 maanden, een indicatie van een duidelijke verbetering van de bedrijfsomstandigheden.

Dit droeg bij aan een tweede stijging op rij van de voorraad eindproducten. Deze stijging was bescheiden, maar wel groter dan vorige maand. Het aantal nieuwe orders steeg aanzienlijk en deze stijging was de grootste in vijftien maanden. Het merendeel van de groei kwam van Nederlandse orders. Ook de export orders namen behoorlijk toe, maar wel in de kleinste mate in vier maanden. Om aan de grotere vraag te kunnen voldoen, nam de werkgelegenheid toe. Deze stijging was de grootste sinds april 2011. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam voor de derde maand op rij af. De levertijden namen voor de veertigste achtereenvolgende maand toe, deze maand in de grootste mate sinds juli 2015. De toegenomen vraag en positieve verkoopvooruitzichten zorgden voor een toeneming van de inkoopactiviteiten: de grootste groei sinds juli vorig jaar. De voorraad ingekochte materialen steeg. De inkoopprijzen namen voor de tweede maand op rij toe en de verkoopprijsinflatie was de hoogste in twaalf maanden. Ook voor de toekomst zal het beeld volgens prof dr Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven niet echt wijzigen. Dit gezien de nog steeds toenemende binnenlandse vraag en export.


Branches
Ook de metaalgroothandel was in oktober poitiever, daar steeg de index van 63,3 naar 64,1. De verspaners deden het in oktober minder goed dan in september, de index daalde van 58,3 in september naar 51,4 in oktober.


www.nevi.nl

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in de bouw?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.  

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts