zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Nieuwe techniek: onder water lasersnijden


Stuttgart, 14 juni 2016
Auteur:
Franc Coenen
Terwijl nog lang niet alle bedrijven in hun werkplaats lasersnijden inzetten, zijn de onderzoekers van het Laser Zentrum Hannover (LZH) alweer een stap verder. Ze snijden metaal met de laser onder water. Een eerste toepassing waaraan men in Hannover denkt, is het snijden van damwanden.

De aanleiding om het idee om onder water dik materiaal met de laser te snijden, is ingegeven door de zware werkomstandigheden van de duikers die dat nu met klassieke snijtechnieken doen. Op Lasys 2016 toonde het LZH een schaalmodel, maar in het laboratorium in Hannover staat een proefopstelling waarmee daadwerkelijk onder water al is gesneden. Het gaat om ene geautomatiseerd concept met behulp van een robot. Behalve dat men damwanden ermee wil snijden, bijvoorbeeld voor reparatiewerk, denkt men ook aan de inzet bij offshore installaties.

 

Ook onder water lassen?

Een belangrijk punt dat dan nog onderzocht moet worden, is hoe het systeem veilig kan werken omdat de laserstraal dan in principe door het water verder gaat als men door het materiaal heen snijdt. Een andere vraag is, zo merkte een onderzoeker van het centrum al op: als je onder water snijdt, wil je ook onder water lassen. Dat zal een van de toekomstige onderzoeken zijn. Een derde toepassing is in het ontmantelen van de kerncentrales waarbij de lasertechnologie goed voor ingezet kan worden.

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts