zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Noviostaal: Staalprijzen stabiel


Nijmegen, 26 juni 2014
Het herstel van de Europese economieën gaat door met als gevolg dat de vraag naar staal aantrekt. Dit herstel wordt echter niet zichtbaar bij de ontwikkeling van de prijzen.

Noviostaal laat in de nieuwsbrief van juni weten dat de staalfabrieken in mei nog de prijzen voor levering in de tweede helft 2014 wilden verhogen, nu worden er nieuwe contracten afgesloten tegen ongeveer gelijkblijvende condities. Op zich is dit niet vreemd, omdat het prijsniveau met het naderen van de grote vakanties altijd wat afbrokkelt. Het is bovendien niet vreemd want vraag en aanbod worden ondanks een licht verbeterde vraag nog steeds niet beter in balans gebracht. Weliswaar worden wat capaciteiten gesloten, zoals in het Belgische Luik waar het beroemde en oeroude staalwerk Cockerill-Ougrée definitief dicht gaat. Tegelijkertijd echter start de eigenaar van die Belgische fabriek in Spanje weer een hoogoven, die sinds het uitbreken van de crisis in 2008 tijdelijk stilgelegd was.

 

Per saldo wordt er op zich dus door ArcelorMittal geen productiecapaciteit verminderd. Van de in totaal veertien hoogovens binnen de EU, die sinds 2008 zijn stilgelegd, zijn er intussen zes weer in bedrijf genomen. Indien we vervolgens de productiecapaciteiten wereldwijd bekijken valt op, dat er dit jaar, maar ook in de volgende jaren, miljoenen tonnen ruwstaalcapaciteiten erbij komen, voornamelijk in Azië en het Midden-Oosten. Alleen al in 2014 komt er 27 miljoen ton productievermogen bij en in 2015 nog eens 26 miljoen ton. Pas na 2017 lijkt het alsof er geen nieuwe capaciteiten zullen bijkomen, maar het is misschien nu nog te vroeg om dat te veronderstellen. Al met al neemt de capaciteit dus met circa. 1,5-2  procent per jaar toe en dat is bijna evenveel als de stijging die men veronderstelt dat met het verbruik zal gaan gebeuren. Aangezien het verbruik echter veel lager ligt dan de beschikbare capaciteiten wordt de balans tussen vraag en aanbod nog verder verslechterd. Dat zal dus niet bijdragen aan een steviger fundament voor hogere prijzen, zoals de fabrieken dat zo graag zouden willen. Een ander aspect dat invloed heeft op de prijsontwikkeling is het niveau van de grondstoffen. IJzererts is sedert begin 2014 ongeveer 35 procent goedkoper geworden.

 

Cokes gedaald

De prijs voor cokes is in diezelfde periode met circa 20 procent gedaald. Staal maken wordt daarmee dus goedkoper. Tel hierbij op dat de groei van het staalverbruik in China tegenvalt, waardoor de lokale producenten zich meer op export zullen gaan toeleggen, dan is het nog eens te meer te verklaren waarom een prijsstijging in de EU niet aanstaande zal zijn. Deze indruk wordt onder andere ook gedeeld door de Industriële Metalen Monitor van ABN-AMRO.

www.noviostaal.nl

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts