zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Markt in Duitsland ligt ‘open’ voor Nederlandse maakindustrie


Deventer, 23 april 2012
Auteur:
Rolf Elling
Zakendoen met Duitsland is interessant voor de Nederlandse maakindustrie. Duitsland is al jaren het belangrijkste exportland en heeft nog steeds groeipotentie. In Nederland zijn naast de brancheorganisaties Nevat en Koninklijke Metaalunie ook organisaties als bijvoorbeeld de Nederlands Duitse Handelskamer (DNHK) uiterst actief richting de Duitse markt.

Om Nederlandse bedrijven wegwijs te maken en te ondersteunen bij het betreden van de Duitse markt, organiseert Vraag en Aanbod op woensdag 23 mei het event Zakendoen met Duitsland bij Palio/Talentenpark in Winterswijk. Dit in samenwerking met de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) uit Den Haag en Palio/Talentenpark in Winterswijk.

 

Topper uit Duitsland

Als keynote spreker is Herr Dr. Jürgen Rüttgers uitgenodigd. Hij is momenteel actief bij de Beiten Burkhardt Rechtsanwaltsgesellschaft GmbH. Dit is een internationaal opererend advocatenkantoor. Dr. Rüttgers, een prominent in Duitsland, is voormalig minister-president van Nordrhein-Westfalen en was in de jaren negentig Bundesminister für Bildung, Wissenschaft, Forschung und Technologie. Nordrhein-Westfalen behoort tot de vijftien belangrijkste economische regio's ter wereld. Vooral het Ruhrgebied levert hieraan een belangrijke bijdrage. Deze Duitse deelstaat telt achttien miljoen inwoners en Röttgers is derhalve te vergelijken met bijvoorbeeld Jan Peter Balkenende in zijn periode als minister-president.

 

Praktische handvatten

Het programma biedt handvatten voor het betreden van de Duitse markt. Zo zal gastheer en spreker Henk ten Dolle ingaan op de omgang met Duitse ondernemers. Dit aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden. Ten Dolle is directeur-eigenaar van Palio en Talentenpark en heeft ruime praktijkervaring in het werken met Duitse ondernemers. In de jaren zeventig werkte hij in de gereedschapmakerij bij het toenmalige Siemens in Bocholt, tegenwoordig opererend onder de firmanaam Gigaset. Hij bespiegelt zijn ruim veertig jaar ervaring met Duitse ondernemers, gaat in op de voorbereidingen en het hebben van een lange adem. ‘Maar', zo laat Ten Dolle weten, ‘als je eenmaal binnen bent, dan zijn ze erg standvastig. Met andere woorden als je het goed blijft doen, laten ze je niet snel gaan.'

 

Nevat

Vanuit de brancheorganisatie Nevat zal Edwin Dekker, branchemanager, de mogelijkheden in Duitsland weergeven. Hij gaat onder andere in op de internationale bewegingen in de supply-chain (integraal ketenbeheer). Hierbij worden processen verbeterd zodat de samenwerking met de leveranciers wordt geoptimaliseerd. Hierdoor ontstaat een betere functionaliteit van het deelnemende bedrijf in de keten. Hij zal het abstracte verwoorden naar het concrete, het model van klantrelaties, en richt zich in zijn presentatie specifiek op Duitsland. ‘Er liggen echt nog steeds veel kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven in Duitsland. Je moet echter wel heel goed zicht hebben op je eigen ‘klanten'-strategie, je kunt niet even zomaar een-twee-drie een marktpositie opbouwen', aldus Dekker. Kansen liggen er bijvoorbeeld voor het leveren van ‘complete systemen' waarbij een OEM'er volledig wordt ontzorgd.

 

Juridisch en fiscaal

Tijdens het event zijn er diverse parallelle workshops. Deze worden ingevuld door de DNHK-juriste Carina Mijnen. Zij geeft inzicht in juridische en fiscale aspecten, het voorkomen van beginnersfouten en de verschillen in Duitse ondernemingsvormen. Dr. Ursula Brinkmann zal in de tweede workshop aandacht besteden aan de cultuurachtergronden en de voorbereiding op het eerste persoonlijke contact met een Duitse zakenpartner. De workshops worden twee keer gehouden zodat alle deelnemers beide workshops kunnen volgen.

Het event Zakendoen met Duitsland wordt gehouden bij Talentenpark/Palio in Winterswijk. Het programma begint om 13.15 uur, de ontvangst is vanaf 12.30 uur.

 

Om 17.00 uur wordt het event afgesloten met een netwerkborrel. Voor het gehele programma en aanmelden zie www.vraagenaanbod.nl/duitsland. De kosten bedragen 89 euro per persoon. Heeft u een abonnement op Vraag en Aanbod, dan krijgt u een korting van 20 euro en bedragen de deelnamekosten 69 euro (de bedragen zijn exclusief btw).

 

Markt in Duitsland ligt ‘open’ voor Nederlandse maakindustrie'
Als keynote spreker is Herr Dr. Jürgen Rüttgers aanwezig. Rüttgers is voormalig minister-president van Nordrhein-Westfalen.
1/3
Rechts
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in hout?

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.  

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie