zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Duitse machine-industrie VDW verwacht recordproductie in 2014


Frankfurt am Main (D), 11 februari 2014
De Duitse machine-industrie verwacht dat de productie dit jaar zal stijgen met 4 procent en uitkomt op een bedrag van 15,1 miljard euro. ´Dit betekent dat er opnieuw een productierecord gebroken wordt´, concludeert Martin Kapp, voorzitter van de Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken VDW vorige week op de jaarlijkse persconferentie in Frankfurt am Main.

Dit optimisme is gebaseerd op de groeiprognoses van internationale economische deskundigen Oxford Economics, die voor de VDW de voorspellingen doet, verwacht dat wereldwijd het BBP zal stijgen met 2,9 procent, de industriële productie met 4,6 procent en tot slot de investeringen met 4,3 procent. Het internationale gebruik van gereedschapswerktuigen zal volgens de prognoses van Oxford Economics dit jaar ook stijgen en wel met 5 procent.

 

Precisiegereedschappen

Deze verwachting loopt overigens gelijk op met de eerder afgegeven prognoses van het Fachverbands Präzisionswerkzeuge van het Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V. (VDMA). De producenten van precisiegereedschappen gaan ervan uit dat 2013 een recordjaar wordt met een omzet van 8,7 miljard euro. En voor 2014 verwachten ze een terugkerende investeringsbereidheid waardoor de productie zelfs kan stijgen met vier procent.

 

2013

De VDW meldt dat 2013 met een recordomzet van 14,5 miljard euro zal worden afgesloten waarmee een recordomzet werd geboekt. Dit goede resultaat komt vooral op het conto van de eerste acht maanden van het jaar. Ondanks krimpende markten bleef de bezettingsgraad op een goed gemiddelde over het hele jaar van 93 procent.

 

Vooral de binnenlandse vraag trok aan met een groei van 5 procent. De export daarentegen daalde met 4 procent. Het grootste nadelige effect kwam van China waarvan de export van januari tot en met november met 11 procent daalde. Dit was voor het eerst in twaalf jaar van ononderbroken groei dat de export naar China stagneerde.


Gemiddeld over het gehele jaar werkten er 71.400 mensen in de sector, dat is een stijging van 3 procent. Nog nooit sinds 20 jaar werkten er zoveel mensen in de Duitse machine/industrie.

 

Buiten de landsgrenzen

Ook de Duitse productie buiten de landsgrenzen blijft groeien. Tegenwoordig zitten de Duitse machineproducenten wereldwijd in de belangrijkste markten. Volgens een VDW onderzoek steeg de productie in het buitenland met 20 procent in vergelijking met 2012 naar een omvang van 2,03 miljard euro. In deze buitenlandse vestigingen werkten vorig jaar 8.500 mensen, een groei van 11 procent, in China groeide het aantal personeelsleden zelfs met 40 procent.

 

Vorig jaar daalde de productie van machines weredwijd met 13 procent (in euro's). Duitsland is een van de weinige landen die de omzet vorig jaar hebben zien toenemen. China is wereldwijd de grootste producent gevolgd door Duitsland met Japan als derde grootste producent van machines. Vooral Japan heeft het volgens de VDW moeilijk gehad. De waarde van de Japanse machineproductie is vorig jaar gedaald met 35 procent, de helft vanwege de waardedaling van de Yen. Martin Kapp zegt dan ook dat de Japanse machinebouw nog weinig voordeel heeft ondervonden van het economisch stimuleringsprogramma dat tot een forse waardedaling van de Yen heeft geleid.

 

Opdrachten

Qua opdrachten liet de Duitse markt in het vierde kwartaal een heel ander gezicht zien. Die daalde vooral in het vierde kwartaal spectaculair met 6 procent vergeleken met dezelfde periode van 2012; de binnenlandse bestellingen stegen nog met 3 procent, maar de buitenlandse bestellingen daalden met 11 procent. Dit deelde Wilfried Schäfer directeur van de VDW mee tijden de jaarlijkse persconferentie. Ondanks deze cijfers is het tweede half jaar toch sucecsvol geweest.

 

Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken - VDW  

 

 

 

 

 

 

 

Duitse machine-industrie VDW verwacht recordproductie in 2014'
Martin Kapp, voorzitter van de VDW met links van hem Wilfried Schäfer, directeur VDW en rechts persvoorlichter Sylke Becker.
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Beschikbaar - Find your Flex Forces

meer ...
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts