Categories: ActueelCoronavirus

Metaalunie: ‘Bedrijven beginnen te wennen aan het nieuwe normaal’

Op basis van de respons van de deelnemers van het Metaalunie -onderzoek zal de gemiddelde omzetdaling in het tweede kwartaal van dit jaar 21 procent lager liggen dan in het tweede kwartaal van 2019. Ook voor het derde kwartaal wordt ten opzichte van dezelfde periode in 2019 gemiddeld 21 procent omzetdaling verwacht. Sectoren die met de grootste omzet-daling te kampen hebben, zijn de verspanende- en metaalwarenbedrijven. De aan de bouw toeleverende bedrijven en onderhoudsbedrijven hebben gemiddeld een kleinere omzetterugval. Een op de vijf bedrijven geeft aan nog geen problemen te ondervinden als gevolg van de coronacrisis.

Bijna de helft van de deelnemers aan de enquête heeft inmiddels een beroep gedaan op de NOW. Als gevolg hiervan heeft geen van de respondenten afscheid genomen van vast personeel. De afnemende liquiditeitspositie wordt voor steeds meer bedrijven een probleem, een kwart van de bedrijven verwacht binnen een halfjaar een liquiditeitstekort.

Aantal bedrijven dat problemen ondervindt daalt voorzichtig

Het aandeel ondernemers dat problemen ondervindt van de coronacrisis is in de afgelopen maand iets afgenomen. Het aandeel bedrijven dat geen problemen ondervindt, is in een maand tijd toegenomen van 14 naar 21 procent. Van de exporterende bedrijven geeft 82 procent aan problemen te ondervinden door de crisis, terwijl dat bij bedrijven die alleen op de Nederlandse markt afzetten 76 procent is. Het verschil tussen exporterende en niet-exporterende bedrijven is daarmee kleiner geworden dan in voorliggende periodes (90-70%).

Grootste problemen

Door steeds meer bedrijven wordt de afnemende orderportefeuille als probleem ervaren. Driekwart van de bedrijven heeft daar nu mee te maken. Voor de komende maand neemt dit aantal toe tot meer dan vier op vijf bedrijven. Een ander probleem dat groter wordt naarmate de vraaguitval langer aanhoudt, is de liquiditeitskrapte.

Welke maatregelen zijn en worden genomen

Foto: Koninklijke Metaalunie

De belangrijkste maatregel waar bedrijven gebruik van maken blijft de loonkostensubsidie NOW. Een maand geleden gaf dertig procent van de bedrijven aan deze te hebben aangevraagd: in week 21 is dit opgelopen tot bijna de helft van de bedrijven. Nog eens 31 procent van de bedrijven verwacht dat zij dit binnenkort ook zal gaan doen.

Twee andere maatregelen die veel worden genomen, zijn de afbouw van de flexibele schil en het uitstel van betaling van belastingen. In de afgelopen twee maanden is bij een derde van de bedrijven de flexibele schil afgebouwd. Nog eens 27 procent van de respondenten verwacht dit de komende maand te moeten doen. Ongeveer een derde van de bedrijven heeft tot op heden gebruik gemaakt van het uitstel van betaling van belastingen. Nog eens achttien procent verwacht hier de komende maand gebruik van te gaan maken.

Een maand geleden verwachtte vier procent van de respondenten in de daaropvolgende periode vaste medewerkers te moeten ontslaan als gevolg van de coronacrisis. In tegenstelling tot die verwachting, zijn er bij de bedrijven tot op heden geen vaste medewerkers ontslagen. Toch denkt vijftien procent van de bedrijven dit de komende maand te zullen moeten doen.

Ontwikkeling omzet Q2 en Q3

In tegenstelling tot de vorige onderzoeken is in deze vierde editie de vraag gesteld hoe de omzet van het bedrijf zich ontwikkelt ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Voor het hele tweede kwartaal geeft 71 procent van de respondenten aan dat de omzet afneemt, terwijl deze bij vijf procent toeneemt. De gemiddelde afname van de omzet bij de bedrijven die met een omzetafname te maken hebben is 29 procent. Bij de bedrijven waarbij de omzet is toegenomen, is de toename gemiddeld twintig procent ten opzichte van 2019. Voor de gehele groep bedrijven geldt een gemiddelde afname van de omzet in het tweede kwartaal met 21 procent ten opzichte van 2019. Voor het derde kwartaal van 2020 verwacht 75 procent van de bedrijven een afname van de omzet in vergelijking met het derde kwartaal van 2019. Het gewogen gemiddelde van plussen en minnen resulteert in een verwachte afname van eveneens 21 procent.

Afnemende liquiditeitspositie

Ook nieuw in dit vierde onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis voor het MKB-metaal is een vraag over de liquiditeitspositie van bedrijven. Op de vraag of bedrijven binnen nu en een jaar liquiditeitsproblemen verwach-ten, antwoordt 62 procent van de deelnemers dat zij dit niet verwachten. 38 procent verwacht binnen het jaar liquiditeitsproblemen te krijgen.

De redactie

Recent Posts

Nationaal Versterkingsplan voor aantrekken microchip-talent

Hans de Jong, voormalig president van Philips Nederland, gaat aan de slag als speciaal gezant…

14 uur ago

Innovaties in de oppervlaktetechnologie

Technologische innovatie, duurzaamheid en circulariteit in de branche van oppervlaktetechnieken zijn en blijven belangrijk. Ondanks…

15 uur ago

EMO Hannover van zes naar vijf dagen

De duur van EMO Hannover 2025, de beurs voor productietechnologie, wordt ingekort van zes naar…

15 uur ago

Dalende trend in loonafspraken zet door

In april 2024 kwamen nieuwe loonafspraken uit op gemiddeld 4,8 procent. Dit ligt in lijn met de dalende…

15 uur ago

‘Robotiseren gaat verder dan robots implementeren’

Robotiseren, digitaliseren en circulariteit zijn mensenwerk. Robotiseren gaat verder dan het implementeren van robots. Vooral…

20 uur ago

Aantal faillissementen loopt op

In april zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, twintig meer bedrijven failliet verklaard dan in maart, meldt…

20 uur ago