Categories: Actueel

Meer faillissementen in 2019

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.In 2019 zijn 3208 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is twee procent meer dan in 2018.

Het aantal faillissementen bereikte in 2013 een piek van 8376. Daarna is het aantal faillissementen vijf jaar achter elkaar afgenomen, in totaal met ruim 62 procent. Dit ging samen met de economische groei van de afgelopen jaren in Nederland. In 2019 is het aantal faillissementen voor het eerst na 2013 weer iets toegenomen. Ondanks de stijging ligt het aantal faillissementen nog steeds op een relatief laag niveau. Het aantal faillissementen in 2019 is het op een na laagste aantal van deze eeuw.

Foto: CBS

Faillissementen bouw en industrie afgenomen

Absoluut gezien was de stijging van het aantal faillissementen in de specialistische zakelijke dienstverlening (onder andere advies- en onderzoekbureaus) het sterkst. Het aantal uitgesproken faillissementen nam toe van 317 in 2018 naar 396 in 2019, ofwel een stijging van 79. Relatief gezien was de toename van de faillissementen ook het sterkst in de specialistische zakelijke dienstverlening (25 procent). Ook in de handel, de sector verhuur en overige zakelijke diensten, de zorg en de sector verhuur en handel van onroerend goed lag het aantal faillissementen in 2019 hoger dan in 2018.

In 7 van de 13 bedrijfstakken was het aantal faillissementen echter lager dan in 2018. Zo ook in de bouwnijverheid en de industrie, waar respectievelijk vijftien en dertien faillissementen minder werden uitgesproken. 

Toename faillissementen in Gelderland

In twee derde van de provincies zijn in 2019 meer bedrijven failliet verklaard dan in 2018. Het grootst was de stijging in Gelderland met 44 bedrijven (14 procent). Relatief gezien was de grootste stijging in Zeeland met 34 procent.

De provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland tellen de meeste bedrijven. In Zuid- en Noord-Holland zijn in 2019 respectievelijk 22 en 4 bedrijven minder failliet verklaard dan in 2018, maar in Noord-Brabant zijn er 11 bedrijven meer failliet verklaard.

De redactie

Recent Posts

Productie industrie blijft verder krimpen

De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in maart 6,0 procent lager dan in…

5 dagen ago

Maakindustrie Expo: Gratis advies van Maakdokters

Tijdens de beurs Maakindustrie Expo in Hardenberg biedt Vraag & Aanbod in samenwerking met de…

6 dagen ago

2,5 miljoen euro voor circulaire ontwikkelingen binnen de maakindustrie

De nieuwe subsidieronde van de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie is vanaf 7 mei geopend…

6 dagen ago

Personeelstekorten zetten werkgevers onder financiële druk

Om het hoofd te bieden aan de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, zetten werkgevers een…

6 dagen ago

Plaatbewerker lanceert eigen magazine

WBM Staalservice heeft een magazine uitgebracht: Leer! Het magazine geeft een beeld van wat WBM…

6 dagen ago

Column Joachim Driessen: Politieke rampspoed

De kabinetsformatie is al een tijdje onderweg, maar de poging een rechts kabinet te vormen,…

7 dagen ago