ABN AMRO Metalen Monitor september 2013: prijsherstel basismetalen, prijsdaling van ferrometalen


Amsterdam, 24 september 2013
De positieve economische vooruitzichten voor eindgebruikers zijn gunstig voor de metaalmarkten. De onzekerheid over vraag en volatiliteit in prijzen houden echter aan. De prijzen van de basismetalen herstellen zich, maar de prijzen van ferro-metalen dalen in laatste kwartaal. Dit schrijft Casper Burgering, senior sector econoom van de ABN AMRO naar aanleiding van de Industriƫle Metalen Monitor van september die vandaag is gepubliceerd.


De metaalmarkten kregen begin augustus een impuls door positieve economische ontwikkelingen. Door geopolitieke gebeurtenissen (Syrië) en onzekerheid over de stimuleringsmaatregelen van de Fed vielen de prijzen na enige tijd echter terug naar vrijwel hetzelfde niveau als begin augustus. Het besluit van de Fed haar steunaankopen voor te zetten, heeft een positief effect op de metaalprijzen.

Tegelijkertijd vertalen de marktomstandigheden in China - de overgang van het Chinese groeimodel en de noodzakelijke structurele hervormingen die hiermee gepaard gaan - zich in een lager groeipad van het bruto binnenlands product. Dit heeft indirect effect op de vraag naar metalen. De vooruitzichten blijven dit jaar voorlopig onzeker op de meeste metaalmarkten.

Dit geldt met name voor Europa waar de activiteit relatief zwak blijft. Hoewel de activiteit bij de meeste eindgebruikers van metaal het hersteltempo versterkt, verwacht ABN AMRO geen substantiële prijsstijgingen. Buiten Europa is de behoefte aan metaal groter. Dit concludeert ABN AMRO in de Industriële Metalen Monitor.

 

Prijzen basismetalen stijgen

ABN AMRO signaleert in 2013 een stijging van de totale volumes van voorraden van de London Metal Exchange (LME), terwijl sprake is van een daling van de gewogen basismetaalprijzen. Sinds het record op 16 juli daalden de totale voorraden met 3 procent, terwijl de gewogen basismetaalprijs met 3 procent steeg. Producenten met een relatief hoge kostenbasis verwelkomen een stijging van de metaalprijzen, met name in de aluminiumsector waar energiekosten 30 tot 35 procent van de totale kosten vertegenwoordigen.

Producenten in landen met relatief hoge energietarieven hebben hierdoor een concurrentieachterstand. Bovendien wordt de aluminiumsector - na staal 's werelds grootste metaalmarkt in volume - gedomineerd door overproductie en grote voorraden. Niettemin hebben ook niet-fundamentele factoren impact op de marktontwikkelingen. Belanghebbenden blijven zich richten op indicatoren die gunstig uitwerken voor grondprijzen, zoals stimuleringsmaatregelen en import- en exportcijfers van de grootste landen die basismetaal consumeren en produceren.

 

ABN AMRO verwacht dat de prijzen van basismetalen in de komende drie maanden stijgen.

 

Staalprijzen nog steeds onder druk

 De vraag naar staal bevindt zich nog steeds onder het niveau van voor de crisis. Dit geldt vooral voor Europa, waar de vraag naar staal tot juli achterbleef. Toch stelt ABN AMRO vast dat sprake is van veelbelovende vooruitzichten (zie tabel) en verwijst zij onder meer naar de toename van de PMI voor industriële activiteit. Ook in de Verenigde Staten is sprake van een herstel van de activiteiten in de verwerkende sector.

Tegelijkertijd benadrukt ABN AMRO dat overcapaciteit een probleem blijft, met name in China en Europa. Dit zet staalprijzen onder druk, ondanks de relatieve gunstige vooruitzichten voor de vraag.

 

Prijzen voor ferro-metalen zullen de komende drie maanden waarschijnlijk dalen.

 

 ABN AMRO - Industriele Metalen Monitor - september 2013.
 

 
 
© Vraagenaanbod.nl