Herstel staalmarkt afhankelijk van septemberprijzen schroot, ijzererts en cokes


Nijmegen, 19 augustus 2013
De staalproducenten willen allemaal per 1 oktober hun prijzen verhogen. Maar of die prijsverhoging uiteindelijk tot een beter financieel resultaat zal leiden, hangt af van of de grondstoffen als schroot, ijzererts, staal en energie ook duurder worden? Dit is een van de conclusies van Novio Staal in zijn Staaljournaal van de maand augustus 2013.

 

Positieve geluiden over de economische ontwikkelingen binnen de Europese Unie overheersten het nieuws begin augustus. Het weerspiegelt de stemming waarin ook de staalfabrieken verkeren, want ondanks dat de vakantieperiode nog niet helemaal voorbij is, noteerden de producenten plotseling meer orders.

 

Ertsprijzen

Geheel onverwacht was dat echter ook weer niet want de grote afnemers hebben in het 2e kwartaal relatief weinig staal ingekocht, waardoor de voorraden in het algemeen erg laag te noemen waren. Daar komt nu nog bij, dat vanuit China ineens meer erts gekocht werd en de ertsprijzen sinds eind juli met ruim 10 procent gestegen zijn. Die grotere afname voor dit materiaal leidde ook tot een stijging bij de prijzen voor kolen en tevens tot licht hogere vrachttarieven. In het eerste halfjaar verbruikte China ruim 8 procent meer staal dan in H1- 2012 en dat is een hoger cijfer dan verwacht werd.

Wanneer de economie in China aan trekt merkt Europa dat ook in haar export en mogelijk dat daar een deel van de verklaring ligt, waarom de economie in de meeste EU-landen zich aan het herstellen is. De positieve geluiden uit China worden echter niet gevolgd door zelfde berichten uit de andere landen van de BRIC-groep. Integendeel in Rusland, India en Brazilië zien we juist een afvlakking van de groei.

 

Kwartaalcijfers

Diverse Europese staalfabrieken hebben recent hun kwartaalcijfers bekend gemaakt en op Tata Steel na zijn die allemaal negatief te noemen. De relatief mooie cijfers van Tata Steel waren verrassend te noemen. Want ondanks een lichte omzetdaling maar dankzij een betere efficiency in de productie, kostenbesparingen en 5 procent hogere prijzen wist het concern een hogere winst te maken dan verwacht. Een belangrijke bijdrage daaraan werd door de Europese activiteiten geleverd. De Salzgitter Group, de een na grootste staalproducent van Duitsland, maakte onlangs ook haar resultaat over de eerste helft van 2013 bekend. Het verlies van ruim € 300 Miljoen wordt vooral veroorzaakt door het dochterbedrijf Peine, de sectie die lange producten als balk- en profielstaal fabriceert. Salzgitter heeft ook een reorganisatie aangekondigd, die een besparing van 200 miljoen euro moet opleveren, maar ook tot een verlies van 1.500 banen leidt. Een eerste stap is al gezet, want het topmanagement wordt gehalveerd van 6 naar 3 personen.

De andere grote Duitse staalproducent Thyssen Krupp Steel zit eveneens midden in een reorganisatieproces, wat tevens veel banen gaat kosten. Zo ondergaat de ooit zo gigantische Duitse staalindustrie dus een behoorlijke sanering. Opvallend is overigens, dat ondanks de zich langzaam herstellende economie in de EU, Duitsland in juli 2013 maar liefst 5,4 procent minder staal geproduceerd heeft dan in juli 2012.

 

Prijsverhogingen

Enkele EU- staalproducenten hebben inmiddels verhogingen voor levering in september aangekondigd, daarmee Boasteel (China) volgend, die met succes de prijzen met 25 dollar liet stijgen. Intussen krijgen we ook signalen, dat men per 1 oktober andermaal een prijsstijging wil gaan doorvoeren. Hoeveel die aanpassing zal zijn is nog niet duidelijk. De actuele schrootprijzen zijn redelijk stabiel te noemen , maar omdat erts- en kolenprijzen behoorlijk omhoog gegaan zijn en ook de energieprijzen aan het stijgen zijn is de kans groot, dat de gewenste prijsverhogingen er zullen komen. Los van de noodzaak tot verbetering van de financiële resultaten bij de meeste staalfabrieken om te kunnen overleven, heeft men nu dus ook andere argumenten om een prijsverhoging te staven, namelijk duurdere grondstoffen. Blijft natuurlijk de vraag over of een prijsverhoging uiteindelijk tot een beter financieel resultaat zal leiden wanneer tegelijkertijd de grondstoffen ook duurder worden?

 

September zal daarover meer duidelijkheid gaan verschaffen, denkt Novio Staal.

 

 

 

Novio Staal geeft voor augustus 2013 de volgende circa (fabrieks-)staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:
• Warmgewalste coils: 440-450
• Koudgewalste coils: 520-535
• Sendzimir verzinkte coils: 525-545
• Kwartoplaten: 505-525

In juli 2013 was dat 5-25 euro per ton lager

 

 

 

 

 

 
 
© Vraagenaanbod.nl