zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Optimisme klinkt nauwelijks door in nieuwbouwprognoses van Buildsight


Zaltbommel, 18 maart 2014
Met betrekking tot de conjuncturele ontwikkelingen in Nederland is de laatste weken veel goed nieuws verschenen. De bouwsector zal daar in 2014 van kunnen profiteren. De milde winter helpt daarbij alvast een handje, zo verwacht onderzoeksbureau Buildsight.
Volgens de meeste prognoses kruipt Nederland dit jaar langzaam uit het dal van de recessie. Dat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de economische groei in het laatste kwartaal een sprongetje heeft gemaakt dankzij de goede prestaties van de (bedrijfs-)automarkt en in mindere mate de woningmarkt, betekent dat er voor dit jaar een goede uitgangspositie is ingenomen. Bovendien is het CBS bij nader inzien iets minder negatief over het tweede en derde kwartaal van 2013, wat heeft geleid tot optimistischere vooruitzichten.

 

Windeieren

De milde winter zal de bouw in het eerste kwartaal geen windeieren leggen. Buildsight verwacht echter dat deze opleving van korte duur zal zijn. Niet alleen zullen de investeringen en consumptie begin 2014 terugvallen, omdat (bedrijfs-)auto's dit jaar duurder zijn geworden (wat heeft geleid tot de grote vraag naar auto's aan het eind van 2013). Ondanks de stijgende koopkracht blijven de consumptie en de investeringen onder druk staan door de strenge banken en de neiging van consumenten om af te lossen en te sparen.

 

Bovendien heeft de vergunningverlening voor nieuwbouw zich in 2013 negatief ontwikkeld. In het tweede kwartaal zal de nieuwbouwsector daarom opnieuw verslechteren. ‘Door de milde winter dreigt er dan een nieuwbouwvacuüm te ontstaan', voorspelt Michel van Eekert van Buildsight. Pas later in het jaar zullen de positieve ontwikkelingen op de woningmarkt en het herstel van de investeringen van bedrijven zorgen voor een aantrekkende stroom nieuwbouwopdrachten.

 

Opveren

Het huidige optimisme over de conjunctuur vertaalt zich enkel in een iets mildere krimp van de nieuwbouwproductie dan eerder gedacht. Een groot deel van 2014 zal dus nog steeds in het teken staan van een dalende markt. Vooral de bouw van nieuwe woningen vertoont dit jaar een sterke daling, maar ook in de utiliteitsbouw houdt de krimp aan. Meer investeringen door de industrie, de logistiek en de handel wegen niet op tegen het verlies aan productie in de zorg en in kantoren. Door de verder aantrekkende economie en het herstelde vertrouwen kan de nieuwbouwproductie in 2015 opveren. Het zal echter nog jaren duren voordat het niveau van 2010 wordt geëvenaard.

     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Markttrends

 

Nieuws per sector

 
 
 

Geïnteresseerd in de bouw?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.  

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts