zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

NEVI PMI: Industrie goed van start in januari 2014


Zoetermeer, 3 februari 2014
Ook in de eerste maand van 2014 maakten de Nederlandse producenten melding van een duidelijke verbetering van de bedrijfsomstandigheden. De groei vlakte echter wel af: de NEVI PMI daalde van 57,0 naar 54,8, het laagste niveau in drie maanden.

Daarmee kwam de index nu voor de zevende keer op een waarde hoger dan 50 (een waarde >50 wijst op toename van de bedrijfsactiviteiten). Niettemin was er sprake van een lichte afname van de groei (NEVI-PMI december: 57,0).

 

Langere levertijden 

Waardoor werd dit veroorzaakt? Volgens prof dr Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven lijkt en verklaring te liggen in het feit dat industriële bedrijven te maken hebben met langere levertijden van leveranciers. ‘Deze houden (te) weinig voorraad, hetgeen de uitlevering van eindproducten door fabrikanten bemoeilijkt. Fabrikanten zouden in dergelijke gevallen meer voorraad kunnen opbouwen en/of op voorraad kunnen produceren. Maar dat doen zij niet. Voorraden werden afgebouwd', concludeert Van Weele.

 

Financieringskrapte

‘De industrie lijkt te lijden te hebben van de financieringskrapte als gevolg van de financiele crisis. Er lijkt overwegend op bestelling te worden geproduceerd. Dat geldt zowel voor de fabrikanten als de toeleveranciers. Beperkte financieringsmogelijkheden lijken de groei van de industrie te beperken. Is dat erg? Persoonlijk denk ik van niet. Het leidt ertoe dat prijsstijgingen aan inkoopzijde beperkt blijven. En datzelfde geldt ook voor de verkoopprijzen, die in januari licht daalden. Om deze reden voorzie ik ook voor de komende maanden een lichte groei van onze industrie. Een mooi perspectief, waardoor ik mijn rapportcijfer verhoog naar 7,1', besluit Van Weele zijn redactioneel commentaar op de laatste NEVI PMI.

 

Werkgelegenheid

Uit de PMI blijkt verder dat de productieomvang behoorlijk bleef groeien, ondersteund door een forse stijging van de nieuwe orders uit zowel binnen- als buitenland. De voorraad gereed product daalde opnieuw. De werkgelegenheid daalde voor de eerste keer in vijf maanden. Desondanks nam de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk licht af. De inkoopactiviteiten werden opnieuw uitgebreid, maar de voorraad ingekochte materialen daalde licht. De levertijden werden wederom langer.
De inkoopprijzen stegen voor de vijfde maand op rij, maar minder dan in december. De verkoopprijzen daalden voor de eerste keer in vijf maanden, zij het beperkt.

 

NEVI PMI  

     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Markttrends

 

Nieuws per sector

 
 
 

Geïnteresseerd in kunststof?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.  

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts