zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

ABN AMRO: prijzen basismetalen blijven in 2014 onder druk staan


Amsterdam, 30 januari 2014
Het productieoverschot, grote voorraden en een relatief zwakke mondiale vraag hebben veel grondstofprijzen in 2013 doen dalen. Ondanks een licht aantrekkende wereldeconomie, zal dit beeld in 2014 niet veel veranderen. Voor industriële metalen gaat ABN AMRO uit van een prijsstijging. Het cyclische karakter van industriële metalen is hoog en met het aantrekken van de wereldeconomie is het waarschijnlijk dat de vraag zal stijgen.
Dit komt naar voren in de ‘Quarterly Commodity Outlook' van ABN AMRO die vandaag is gepubliceerd.

 

Op de korte termijn zullen de prijzen van basismetalen (zoals aluminium, koper, nikkel en zink) een lichte volatiliteit tonen. De prijsbewegingen zullen nog steeds onder invloed staan van  de voortdurende onzekerheid over kwesties als de Fed-tapering (zowel tempo als timing), de kracht van de Chinese economie, het overaanbod van basismetalen en de vitaliteit van de economie van de eurozone.

 

Basismetalen

De vraag naar basismetalen zal echter solide blijven. ABN AMRO gaat uit van een verdere prijsstijging in het eerste kwartaal. Dit wordt ondersteund door de verbetering van de economische omstandigheden en goede marktvooruitzichten voor eindgebruikers van basismetalen, zoals de bouw, elektronica-industrie, automotive en machines.

 

Staalsector

In de Verenigde Staten en Europa lijken de marktomstandigheden voor de staalsector te verbeteren. In China zal het algemene sentiment naar verwachting relatief zwak blijven. Voor de komende drie maanden zal volgens ABN AMRO in China de druk van overaanbod voelbaar blijven. Door overcapaciteit en een zwakke seizoensgebonden vraag zullen de prijzen afnemen in het eerste kwartaal. Het aanbod van grondstoffen voor het maken van staal (ijzererts en cokeskolen) zal nog steeds voldoende zijn om een eventuele stijging van de vraag naar deze grondstoffen op te vangen. Dit zal de prijs voor deze ruwe materialen drukken.

 

Neergaande trend olieprijs

De risico's van het mogelijk overslaan van de onrust in het Midden-Oosten naar grote olieproducerende landen in de regio houden langer aan dan verwacht. Het door ABN AMRO verwachtte herstel van de dollar bleef uit. Hierdoor stelt ABN AMRO haar verwachting voor de Brent-olieprijs in 2014 naar boven bij (USD 100/vat). Niettemin verwacht ABN AMRO dat de neergaande trend zal aanhouden in de komende jaren. Het prijsverschil tussen Brent en WTI is verder opgelopen. Aangezien het afnemen van de risicopremie een groter effect zal hebben op Brent dan op WTI, denkt ABN AMRO dat de Brent/WTI-spread zal afnemen tot USD 5/vat in de loop van het jaar.

       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Markttrends

 

Nieuws per sector

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts