zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Nevi PMI: Industrie naar piek in december 2013


Zoetermeer, 2 januari 2014
De NEVI PMI steeg in december naar 57,0, het hoogste cijfer sinds april 2011. Het aantal nieuwe orders nam in de grootste mate toe in 32 maanden en de toeneming van de export orders was de grootste sinds februari 2011.

 

De productie steeg mee, maar niet genoeg om het aantal nieuwe orders bij te houden, waardoor de voorraad gereed product opnieuw daalde. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam toe en de levertijden werden beduidend langer. De inkoopactiviteiten intensiveerden flink, maar de voorraad ingekochte materialen steeg slechts in geringe mate. De inkoopprijsinflatie bereikte het hoogste niveau in 15 maanden. De stijging van de verkoopprijzen was echter beperkt. De werkgelegenheid bleef onveranderd.

 

Reactie Van Weele

‘De industrie sluit 2013 goed af! We moeten twee jaar teruggaan voor dit soort groeicijfers', concludeert prof dr Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven. ‘De motor achter deze groei is tweeledig: de nog altijd sterke export cijfers, maar nu ook de verder aantrekkende binnenlandse vraag. Een sterke orderpositie leidt tot hogere productiecijfers en hogere inkoopvolumes.'

Volgens Van Weele maken de rapportages duidelijk dat de groei op dit moment beperkt wordt doordat leveranciers de vraag naar grondstoffen en componenten niet aankunnen. Dit blijkt uit de langere levertijden waarmee men te maken heeft.
‘Als de vraag groter is dan het aanbod nemen volgens het boekje ook de prijzen toe. Klopt dit? Jazeker! We zien inkoopvolumes sterk toenemen doordat inkopers extra lijken te bufferen. Gevolg hiervan is', aldus Van Weele, ‘stijgende inkoopprijzen, die in hogere verkoopprijzen worden door vertaald. Men moet hiermee oppassen omdat als men dat al te fors doet dit de groei zal afremmen. En dat zou natuurlijk jammer zijn.'
'In december maakten bedrijven wat werkgelegenheid betreft even pas op de plaats. Eerst de kerst maar eens afwachten en dan het nieuwe jaar met frisse moed beginnen, zo lijken ondernemers te denken. Gelijk hebben zij! Het nieuwe jaar zal goed van start gaan. Een mooi perspectief voor de kerstperiode. Ik houd mijn rapportcijfer op de 7',  aldus Van Weele.

 

Nevi

     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Markttrends

 

Nieuws per sector

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts