zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Bouwen met Staal: kosten stalen draagconstructies licht gestegen


Zoetermeer, 18 november 2013
Na een half jaar ‘pas op de plaats’ zijn de gemiddelde kosten van stalen draagconstructies voor gebouwen met een kantoor- of vergelijkbare functie in het derde kwartaal van dit jaar iets gestegen. De stijging bedraagt 1 procentpunt, zo blijkt uit de indexcijfers van Bouwen met Staal per 1 oktober 2013.

 

Deze cijfers worden elk kwartaal opgesteld op basis van de kostenkengetallen voor nieuwbouw van kantoren. De kosten van de stalen draagconstructie omvatten de kosten van het complete staalskelet (inclusief verbindingen en stabiliteitsvoorzieningen), de betonnen kern en verdiepingvloeren en een brandwerende verf voor 60 minuten brandwerendheid. De prijs van het staalskelet is opgebouwd uit de kosten van de productie van de halffabrikaten (kolommen, liggers) in de staalfabriek, de zogeheten materiaalprijs, en de kosten van fabricage en montage door het staalconstructiebedrijf.

 

De materiaalprijs onderging de voorbije drie maanden nog de grootste stijging: 4 procentpunten. In september verhoogden staalhandelaren de prijzen van (warmgewalst) balkstaal, stafstaal en stripstaal met zo'n 30 euro per ton. Een maand eerder ging de prijs van koudgevormde profielen iets omhoog.

 

De (pre)fabricage- en montagekosten stegen in het derde kwartaal twee procentpunten. Door de relatief geringe stijging van deze kostencomponent én de vrijwel ongewijzigde prijsstelling van betonbouw (voor kern en vloeren), komt de totaalprijs van de draagconstructie uiteindelijk slechts 1 procentpunt hoger uit.

 

De grafieken met de kostenontwikkelingen (vanaf 1 januari 2010) is hier in één PDF te downloaden.

Bouwen met Staal: kosten stalen draagconstructies licht gestegen'
Na een half jaar ‘pas op de plaats’ zijn de gemiddelde kosten van stalen draagconstructies voor gebouwen met een kantoor- of vergelijkbare functie in het derde kwartaal van dit jaar iets gestegen.
1/1
 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Markttrends

 

Nieuws per sector

 
 
 

Geïnteresseerd in de bouw?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.  

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts