zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Nevi PMI juli 2013: Eindelijk weer groei in de industrie


Zoetermeer, 1 augustus 2013
‘Het positieve economische sentiment dat in de landen om ons heen te zien is, heeft zich vertaald in een lichte groei van onze industrie. De NEVI Purchasing Managers' Index (PMI) kwam in juli uit op een waarde van 50,8. Voort het eerst boven de waarde van 50, hetgeen wijst op (lichte) toeneming van de bedrijfsactiviteiten', aldus de reactie van prof dr Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven op de Nevi PMI van de maand juli.

 

Volgens Van Weele lopen we hiermee achter op herstel in Duitsland (PMI: 53.1), maar voor op het gemiddelde in de Eurozone (50,1). ‘Belangrijke drijver achter onze index is de omzetontwikkeling. Hierover is goed nieuws te melden: onze bedrijven kregen zowel meer orders uit het buitenland als (voor het eerst sinds januari 2013 ) uit het binnenland.

 

Booming export

De export order index kwam uit op 54,0 (hoogste score sinds augustus 2012). De nieuwe order index (binnenland) noteerde 52,7. Dit alles is het resultaat van de dalingen van zowel verkoopprijzen als inkoopprijzen, die zich sinds enige maanden manifesteren. Een en ander maakt een scherpe prijsstelling richting klanten mogelijk.'

 

Banen

'Bedrijven rapporteren ook dat nieuwe producten goed aanslaan. Vertaalt dit goede nieuws zich al in nieuwe banen?', vraagt Van Weele zich af. Volgens hoogleraar dus niet, 'natuurlijk niet! Daarvoor is langer herstel en een doorgaande groei nodig. Eén zwaluw maakt, hoe graag we dat ook willen, nog geen zomer! Bedrijven laten zich niet gek maken. Men zit kort op de business en houdt het werkkapitaal gezien de lage voorraden goed onder controle.'

 

Prijzen moeten lager

Volgens Van Weele is het van groot belang dat genoemde prijsdalingen nog even blijven doorgaan. 'Dan zie ik economisch herstel (in onze industrie althans) gloren. Dan wordt het wellicht ook in dit opzicht voor Nederland een mooie zomer! Alhoewel er op dit moment slechts sprake is van één zwaluw, verhoog ik mijn rapportcijfer van 5,8 naar 5,9.

 

Nevi PMI

 

       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Markttrends

 

Nieuws per sector

 
 
 

Geïnteresseerd in kunststof?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.  

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts