Zoeken
verfijnd zoeken marktplaats
 
 

ABN AMRO: prijsontwikkeling basismetalen hoger, staal lager


Amsterdam, 24 januari 2013
ABN AMRO verwacht dat grondstoffen met een cyclisch karakter in 2013 in waarde toe zullen nemen. Hiermee doelt de zakenbank op grondstoffen zoals de basismetalen, zilver, platinum en palladium. De staalprijzen, cokes en ijzererts zullen in eerste instantie nog stijgen maar in de toekomt dalen.


Dit valt te lezen in de nieuwe Quarterly Commodity Outlook van ABN AMRO. De bank verwacht dat bij de niet-cyclische grondstoffen de prijzen stabiel zullen blijven of worden afgeremd door specifieke vraag- en aanbod factoren.

 

Gematigd

De opleving van de vraag naar de cyclische grondstoffen zal echter vrij gematigd verlopen, aangezien de groei van het mondiale BBP en de handelsdata onder hun historische gemiddelde blijven steken. Bovendien krijgt de overstap van China naar een meer consument gedreven groei steeds meer vorm en dit betekent concreet ook een minder intensieve groei van de vraag naar grondstoffen. Ondanks de verwachting van ABN AMRO dat economieën wereldwijd geleidelijk zullen herstellen, wat gunstig is de marktomstandigheden voor veel grondstoffen, zal dit niet leiden tot een nieuwe hausse in grondstofmarkten.

 

Basismetalen

Voor aluminium zijn de omstandigheden verbeterd, vooral in de VS. In Europa blijft het echter uitdagend. Overaanbod blijft echter een belangrijk punt van aandacht. In de kopermarkt is het sentiment verbeterd door positieve PMI en handelsgegevens uit China. Ook het afwenden van de ‘fiscal cliff' in de VS hielp mee. De lange termijn vraag naar koper blijft robuust. Voor nikkel verwachten de bank dat de vraag tot 2015 gestaag zal toenemen, in lijn met geleidelijk herstellende economieën. Dit geldt ook voor zink, waar stakeholders vertrouwen blijven houden.

 

Ferrometalen

De staalprijzen in Europa, China en de VS veerde op in het laatste kwartaal van 2012. Op de korte termijn blijven de omstandigheden in Europa zwak, terwijl in China en de VS herstel verder doorzet. Hoewel de vraag naar staal zal verbeteren, zullen de problemen aan de aanbodzijde (overcapaciteit) de prijzen afremmen. De cokeskool prijs zou kunnen versterken met 2-4 procent van het huidige niveau in de komende drie maanden. De prijzen van ijzererts zullen op korte termijn hun relatief hoge niveau handhaven. Op de lange termijn verwachten we echter een overaanbod in ijzererts en dit zal de prijs drukken.

 

De Quarterly Commodity Outlook van ABN AMRO:

 Grondstoffenoverzicht ABN AMRO 1ste kwartaal 2013.

 

ABN AMRO: prijsontwikkeling basismetalen hoger, staal lager'
Prijsontwikkeling diverse grondstoffen tot 2015.
1/1
bewaar deze pagina print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.
 

Markttrends

 

Nieuws per sector

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts