zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Nevi PMI oktober 2012: Industrie verslechterd in oktober


Zoetermeer, 1 november 2012
Na een maand van groei stagneert de industrie weer in oktober. De Nevi PMI is met 48,9 weer onder de groeigrens gezakt. In september bedroeg de index nog 50,7.

 

Dit wijst op een matige verslechtering van de bedrijfsomstandigheden in Nederland. Een belangrijke oorzaak was een daling van de nieuwe orders uit het binnenland, de eerste in drie maanden. Het aantal ontvangen orders uit het buitenland steeg daarentegen opnieuw behoorlijk. Ondanks de afname van de nieuwe orders, steeg de productieomvang. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde opnieuw en de werkgelegenheid nam af.

 

Reactie Van Weele

‘Het blijft nog even kwakkelen met onze economische ontwikkeling', aldus prof. Dr. Arjan van Weele, Nevi hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven. ‘De activiteiten van onze industriële bedrijven lagen in oktober op een iets lager peil dan de vorige maand . Dat was te verwachten gezien de sterke inkoop prijsstijgingen vorige maand. Die hielden ook deze maand nog even aan als gevolg waarvan bedrijven genoodzaakt zullen zijn hun verkoopprijzen te verhogen.'

 

Rem

Volgens Van Weele zal dat remmend werken op het aankoopgedrag van consumenten en bedrijven. ‘En dat zal weer een duurzaam herstel nog even in de weg staan. Positief is en blijft de export. Ook deze nam over september verder toe. Maar de binnenlandse vraag zakte verder in. Beiden resulteerden in een hoger productievolume. De industrie heeft, in tegenstelling tot andere sectoren in Nederland, dus nog weinig te klagen. Echter, waakzaamheid blijft geboden: voorzichtig zijn met investeringen en aannemen van nieuw personeel blijft het devies. Dat doet men ook. Voorraden worden verder afgebouwd en het personeel waar mogelijk verder teruggebracht. Het is zaak in deze tijden wendbaar en flexibel te blijven.'

Van Weele geeft oktober toch nog een 6.0.

 

 

Nevi PMI oktober 2012: Industrie verslechterd in oktober'
‘Het blijft nog even kwakkelen met onze economische ontwikkeling', aldus prof. Dr. Arjan van Weele, Nevi hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven.
1/1
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Markttrends

 

Nieuws per sector

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts