zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Nederlandse industrie groeit weer; Nevi PMI in september 2012 naar 50,7


Zoetermeer, 1 oktober 2012
De NEVI PMI steeg van 49,7 in augustus naar 50,7. Dat betekent voor het eerst sinds februari een (lichte) groei van de productiesector.

Zowel de productie als de nieuwe orders namen licht toe. Vooral de exportorders stegen. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde voor de achttiende maand op rij. De personeelsbestanden stegen voor het eerst in zes maanden, zij het gering. De inkoop nam opnieuw af, evenals de voorraad ingekochte materialen. Ook deze maand werden de levertijden langer, en wel in de grootste mate sinds februari.

Voor het eerst in vier maanden stegen de inkoopprijzen, terwijl de verkoopprijzen bleven dalen. De voorraad gereed product daalde voor de zesde maand op rij.

 

Opwaartse trend

'Al vanaf mei van dit jaar laat de NEVI Purchasing Managers Index (PMI) een opwaartse trend zien in die zin dat het steeds minder slecht gaat met onze economische activiteiten. Sinds vorige maand gaat het zelfs iets beter met onze economie gezien de PMI waarde van 50,7. Hiermee werd na een periode van 13 maanden teruggang (februari dit jaar uitgezonderd) de kritische waarde van 50 doorbroken', constateert prof dr Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven.

 

Exportpositie

'September gaf een lichte groei te zien van de industriële bedrijvigheid. Hoe komt dat? Enerzijds door de toeneming van met name de buitenlandse vraag. Onze bedrijven weten hun exportpositie ondanks de crisis goed vast te houden. Oorzaken daarvan zijn de voortdurende kostenreducties en vermindering van werkkapitaal(minder voorraden halffabrikaten en gereed product, meer inkopen op basis van geboekte orders) en met name de lagere verkoopprijzen, waarin lagere inkoopprijzen aan de klant worden doorberekend', weet Van Weele.

 

Inkoopprijs inflatie

September gaf volgens Van Weele echter een sterke inkoopprijs inflatie te zien, voor een belangrijk deel veroorzaakt door de sterkere dollar. 'Als dit zo blijft, zullen bedrijven hun verkoopprijzen moeten verhogen. Dit kan een duurzaam herstel van de PMI in de weg staan. Een vergelijking met het buitenland levert op dat Nederland het beter doet dan de rest in Europa. Strak blijven sturen blijft het motto. Er is geen enkele reden tot genoegzaamheid.'

 

Van Weele geeft de industrie in september een rapportcijfervan 6,0.

 

Nevi

 

       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Markttrends

 

Nieuws per sector

 
 
 

Beschikbaar - Find your Flex Forces

meer ...
 

Geïnteresseerd in hout?

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.  

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts