zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Omzet en productie industrie in juni lager


Den Haag, 7 augustus 2012
De industrie behaalde in juni bijna 3 procent minder omzet dan een jaar eerder. Daarbij was de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in juni ruim 2 procent lager dan in juni 2011. In mei lag de productie op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag.

De omzet op de binnenlandse markt kromp iets meer dan de omzet op de buitenlandse markt. De samenstelling van de werk- en feestdagen was in juni 2012 gunstiger dan in juni 2011. Het positieve effect hiervan op de ontwikkeling van de omzet wordt geraamd op 4 procent.


De toeneming van de industriële omzet werd het afgelopen jaar geleidelijk kleiner en is in mei omgeslagen in een krimp. Dat hangt onder meer samen met de afnemende prijsstijgingen in de industrie. In juni waren de producten van de industrie ruim 1 procent duurder dan een jaar eerder.
Vrijwel alle branches in de industrie behaalden minder omzet dan in juni 2011. In de voedings- en genotmiddelenindustrie en de basismetaal- en metaalproductenindustrie was het omzetverlies het grootst.

 

Productie krimpt

In de transportmiddelenindustrie, voedings- en genotmiddelen industrie en de basismetaal- en metaalproductenindustrie was de productie fors lager dan een jaar eerder. De productie van de aardolie-, chemie-, rubber- en kunststofverwerkende industrie en de elektrotechnische en machine-industrie was wel hoger dan in juni 2011.


Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoeneffecten gecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periode mei-juni bijna 2 procent lager dan die in maart-april.


De productie van de industrie lag in juni iets onder het niveau van voor de uitbraak van de kredietcrisis eind 2008.


CBS Omzetcijfers juni 2012
CBS Productiecijfers juni 2012

 

 

 

       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Markttrends

 

Nieuws per sector

 
 
 

Geïnteresseerd in de transport?

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.  

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts