zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Werkgelegenheid auto-industrie daalt, maar nog goed voor 32.000 arbeidsjaren


Voorburg, 15 februari 2012
De Nederlandse auto-industrie is goed voor 32 duizend arbeidsjaren (voltijdequivalenten = vte's). Dit is een half procent van de totale Nederlandse werkgelegenheid. Dit schrijven Lico Hoekema en Oscar Lemmers van het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS.

 

Van de 32 duizend arbeidsaren worden 19 duizend arbeidsjaren ingezet bij de carrosseriebouw, het maken van aanhangwagens, opleggers, auto's en auto-onderdelen. De resterende werkgelegenheid is te vinden bij toeleverende bedrijfstakken, zoals de metaalindustrie en de uitzendbranche.

De autoindustrie bestaat uit bedrijven die zich bezighouden met de vervaardiging van (vracht)auto's, aanhangwagens en opleggers, auto-onderdelen en -accessoires en carrosseriebouw.

 

Werkgelegenheid daalt al jaren

De totale werkgelegenheid door de auto-industrie daalde van 47 duizend arbeidsjaren in 2000 naar 32 duizend in 2010. In de auto-industrie zelf gingen 8 duizend arbeidsjaren verloren. In de toeleverende bedrijfstakken daalde de werkgelegenheid met 7 duizend arbeidsjaren.

 

Minderheid maakt auto's

De meeste banen in de auto-industrie zijn te vinden bij bedrijven die niet zelf auto's maken. Er werken 7.000 mensen in de carrosseriebouw en de vervaardiging van aanhangwagens en opleggers. Daarnaast maken 4.000 mensen auto-onderdelen en accessoires van auto's, zoals remmen, wielen en veiligheidsgordels. De bedrijven die auto's maken zijn goed voor 8.500 banen.

 

Werkgelegenheid toeleveranciers

In 2010 zorgde de auto-industrie voor een werkgelegenheid van 13.000 arbeidsjaren bij toeleveranciers. De toeleveranciers leveren direct aan de auto-industrie, zoals de metaalproductenindustrie, of indirect, zoals de staalindustrie. De staalindustrie is een schakel in een keten van toeleveranciers en levert via de metaalproductenindustrie aan de auto-industrie. Bij de uitzendbureaus was de auto-industrie goed voor bijna 3.500 arbeidsjaren en bij de metaal waren dat ruim 2.500 arbeidsjaren.

 

CBS

       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Markttrends

 

Nieuws per sector

 
 
 

Geïnteresseerd in de transport?

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.  

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts