zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Nevi PMI april 2011: Groei industrie houdt aan; metaalgroothandel krimpt


Zoetermeer, 2 mei 2011
De productieomvang nam in april fors toe, blijkt uit Nevi PMI. De branchegerichte sectoren plaatbewerking en verspaning noteerden een index boven de groeigrens van 50, terwijl de metaalgroothandel in april onder deze grens zakte.

 

De Nevi PMI steeg naar 59,2. De plaatbewerkers deden het veel beter met een index van 70,1, daarentegen waren de inkopers in de verspanende sector over de maand april minder positief. De index daalde van 64,8 in maart naar 62,4 in april. De metaalgroothandel raakte de groei kwijt in april, de indexscore daalde naar 48,2 (maart: 58,3).

 

Stijgende prijzen

De industrie-index bereikte met zijn 59,2 het op twee na hoogste cijfer sinds de PMI van start ging in 2005. De groei van de werkgelegenheid was in april de op een na grootste in bijna vier jaar, de voorraad gereed product daalde, de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde licht en de verkoopprijzen stegen aanzienlijk, evenals de inkoopprijzen.


De inkoopactiviteiten namen toe: de inkoopvolumes stegen zelfs in het hoogste tempo van de afgelopen zevenenvijftig maanden. De voorraad ingekochte materialen nam in een recordtempo toe. De levertijden werden aanzienlijk langer.

 

Export orders

Het aantal ontvangen nieuwe orders uit het buitenland nam in april flink toe. Dit is de tweeëntwintigste opeenvolgende maand dat groei werd geregistreerd en ondanks dat de toename voor de tweede keer kleiner was dan de voorgaande maand, bleef deze toch aanzienlijk. De gegevens wijzen in het bijzonder op een toename van de vraag uit Duitsland. De VS en China werden eveneens genoemd met betrekking tot het binnenhalen van nieuwe orders.

 

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid bij de Nederlandse productiebedrijven nam in april flink toe. Deze toename was bovendien de op één na grootste sinds juni 2007 (alleen februari 2011 was groter). De personeelsbestanden stijgen nu al twaalf maanden achter elkaar. Deze laatste stijging werd door de respondenten toegeschreven aan de forse toename van het aantal ontvangen nieuwe orders.

 

Nevi PMI

De PMI is de samengestelde inkoopmanagersindex die maandelijks een algemeen beeld geeft van de economische activiteiten in de verschillende industrieën en wordt uitgegeven door Nevi, hét kennisnetwerk voor inkoop en supply management . Op iedere eerste werkdag van de maand publiceert Nevi de nieuwste Nevi PMI index opgesteld door MarkIt.

       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Markttrends

 

Nieuws per sector

 
 
 

Geïnteresseerd in de transport?

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.  

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts