Actueel

Lossen nieuwe fabrieken het chiptekort op?

Het zal inmiddels niemand zijn ontgaan: er is een wereldwijd tekort aan chips. De huidige fabrieken draaien volop en er wordt door chipmakers gepraat over de bouw van nieuwe fabrieken. Maar is het genoeg? En hoe lang duurt het voordat het chiptekort is opgelost?

Foto: Intel

Pat Gelsinger, CEO van Intel, vertelde aan CBS News dat hij verwacht dat het zeker nog meerdere jaren gaat duren voordat vraag en aanbod weer rechtgetrokken zijn.

Intel, de grootste Amerikaanse chipfabrikant, investeert miljarden in de verbouwing van hun fabrieken om de capaciteit te verhogen. Gelsinger stelt dat het van groot belang is om weer te investeren in de halfgeleiderproductie van de Verenigde Staten, omdat het overgrote deel van de chips tegenwoordig uit Taiwan komt. De productie van de VS liep in 25 jaar terug van 37 naar twaalf procent. 75 procent van alle halfgeleiders wereldwijd komt nu uit Azië.

De coronacrisis maakte duidelijk hoe kwetsbaar de wereldwijde toeleveringsketen van chips is, deze is niet in staat om snel te reageren op veranderingen in de vraag. Volgens Gelsinger heeft dat met name te maken met het feit dat fabrieken zo duur zijn om te bouwen en te onderhouden.

Naast de investering in Amerikaanse fabrieken overweegt Intel ook een fabriek in Europa, maar enkel wanneer daarvoor acht miljard aan subsidie voor wordt vrijgemaakt. In Amerika heeft president Biden vijftig miljard dollar toegezegd voor de halfgeleiderindustrie als onderdeel van het infrastructuurplan.

TSMC

Gelsinger spreekt ook over de concurrentie van Taiwan Semiconductor Manufactoring Company (TSMC), de grootste chipfabrikant ter wereld. De chips van TSMC zouden dertig procent sneller en krachtiger zijn dan die van Intel. Naast leverancier van chips voor iPhones is het bedrijf vooral een belangrijke leverancier van chips voor de auto-industrie.

Ook produceert het bedrijf chips voor het Nederlandse NXP en neemt het chipmachines af bij ASML.

Mark Lui, CEO van TSMC, ziet met name de coronacrisis als oorzaak voor de chiptekorten, in combinatie met de lange en complexe toeleveringsketen (7-8 maanden). Hij ziet geen oplossing in het verplaatsen van de productie uit Azië naar andere delen van de wereld. Volgens hem is er vooral winst te behalen door meer te investeren in R&D en meer studenten op te leiden voor de sector.

Net als Intel heeft TSMC aangekondigd te gaan investeren in nieuwe fabrieken. Waar Intel spreekt over een investering van twintig miljard dollar, wil TSMC honderd miljard dollar uitgeven aan R&D, onderhoud en een of meerdere nieuwe fabrieken.

Mooie plannen dus, maar volgens Jean Schreurs, directeur bij NXP Nederland, zijn de nieuwe fabrieken geen oplossing voor de huidige tekorten. Het duurt namelijk minimaal drie jaar voordat zo’n fabriek operationeel is. Voorlopig lijkt het chiptekort dus nog niet van de baan te zijn.

Jorine van Knippenberg

Recent Posts

Vision, Robotics & Motion zet in op combinatie van digitalisering en automatisering

Op de vakbeurs Vision, Robotics & Motion krijgen professionals een compleet overzicht van de nieuwste ontwikkelingen om…

19 uur ago

Aanzienlijke energiebesparing op bedrijventerreinen mogelijk

Bedrijven op bedrijventerreinen in ons land kunnen aanzienlijk besparen op energie en daarmee ook hun…

23 uur ago

Maandelijkse kunststofprijzen op vraagenaanbod.nl

Trouwe lezers was het waarschijnlijk al opgevallen. Sinds december ontbraken de kunststofprijzen op onze website.…

1 dag ago

Max van Haastrecht benoemd tot directeur van KSB Nederland

Na meer dan veertig werkjaren bij KSB gaat directeur Nico Gitz met pensioen. Zijn opvolger…

1 dag ago

Handelsmissies vergroten kansen voor deelnemers

Handelsmissies vergroten de kans van deelnemende bedrijven om te gaan handelen met of investeren in…

2 dagen ago

Uitbreiding voor platform OrderOn.com

Online platform OrderOn.com breidt uit. Zusterbedrijven VDL HMI en VDL Industrial Modules sluiten zich aan…

2 dagen ago