Categories: Actueel

Leerschool terug en 3,5 procent erbij in nieuwe Cao Metalektro

Met de cao-voorstellen voor de metalektro wil CNV Vakmensen meer focus op de toekomst. ‘Met het oog op de huidige technologische en sociale ontwikkelingen is het van belang dat werknemers zich ook kúnnen ontwikkelen en zeggenschap hebben over hun eigen loopbaan’ Met het tekort aan gekwalificeerd technisch personeel is het belangrijk dat de sector aantrekkelijk wordt en blijft. Werknemers hebben recht op waardering, wat zich uit in een goede loonsverhoging die aansluit bij de huidige economische voorspoed. Daarnaast dient er meer aandacht zijn voor het gezond bereiken van de pensioendatum en het perspectief voor jongeren”, zo vat onderhandelaar Loes Bezemer de kern van de cao-voorstellen samen. De onderhandelingen starten op 28 maart.

Toekomstbestendig

‘Maar juist omdat de sector zo enorm in beweging is, telt ook zwaar dat de werknemers zich kunnen ontwikkelen. Via een individuele leerrekening willen we die ontwikkeling schragen. Zodat de werknemer zich verder kan bekwamen in het huidige werk, of zelfs buiten de sector. Werknemers dienen de regie en zeggenschap te hebben over hun eigen loopbaan.’

“Het is in het belang van werkgever én werknemer dat de sector toekomstbestendig wordt. Om die reden willen wij scholingsvouchers continueren, maar daarnaast leerambassadeurs introduceren: ervaren werknemers die hun onervaren collega’s de kneepjes bij brengen. De interne leerschool moet weer worden ingevoerd in de branche. Ervaren en onervaren werknemers profiteren daarvan, vanwege de tweezijdige uitwisseling van kennis. Dat werkt als een magneet voor de werknemers die de bedrijven nu zo naarstig zoeken”, zo duidt onderhandelaar Loes Bezemer de paragraaf ‘toekomstbestendig’ in de cao-voorstellen van CNV Vakmensen.

Oog voor alle levensfases

Laat werknemers in iedere levensfase tot hun recht komen. We willen afspraken maken zodat oudere werknemers op een gezonde manier hun pensioen bereiken en jongere werknemers een toekomstperspectief krijgen vanwege een vaste baan. Een minder zwaar werkpakket tegen geringere beloning, maar wel met volledige pensioenopbouw zou daarvoor de ruimte kunnen bieden.

Gelijke rechten

De onlogische verschillen tussen werknemers met een flexibel of een vast arbeidscontract wil CNV Vakmensen in de nieuwe cao kwijt zijn: ‘Gelijk werk moet gelijk worden beloond”, verduidelijkt Bezemer. “En daarnaast moet het aantal flexcontracten worden teruggeschroefd. Daarom willen wij dat flexcontracten na negen maanden automatisch een vast contract worden.’  

www.cnvvakmensen.nl

De Cao Metalektro voor de grootmetaal geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal. Deze cao loopt op 1 juni 2018 af .

De tegenhanger, de Cao Metaal & Techniek voor de kleinmetaal is in 2016 afgesloten en loopt nog tot 31 mei 2019. In die cao krijgen de werknemers er in een periode van 37 maanden 5,9 procent loon bij.

cao Metaal & Techniek

 

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

1 dag ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

1 dag ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

1 dag ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

1 dag ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

2 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

2 dagen ago