Categories: ActueelVerspanen

Kennametal komt met compacte hydraulische opname met hoog koppel

Volgens de producent heeft de HydroForce HT een lange levensduur en biedt excellente resultaten bij frezen, boren, ruimen en andere roterende toepassingen. De opname heeft de extra stijfheid die noodzakelijk is voor hogere snijparameters en betere resultaten. De klemkracht is tot drie maal hoger dan bij gewone hydraulische opnames en met de verbeterde trillingdemping bedraagt de rondloop afwijking niet meer dan 3 µm, bij een uitsteeklengte van twee maal de diameter. De opname is uitgebalanceerd op G2,5 bij rondloopsnelheden tot 25.000 min-1.

‘Al deze robuuste prestaties zijn mogelijk met deze high torque opname, waarbij slechts twee afmetingen alle cilindrische schachtopnames afdekken’, aldus Kennametal. Directe klemming is standaard voor 20 en 32 mm diameters en voor alle andere diameters worden reduceerhulzen toegepast.

Spilkoppeling

Bij het bewerken van taaie materialen zoals titanium zijn de snijsnelheden relatief laag door de thermische effecten op snijgereedschappen. In reactie hierop hebben de fabrikanten van gereedschapmachines stijfheid, demping van de spil en de machinestructuur verbeterd om een voldoend hoog koppel te leveren bij lagere snelheden.
In deze en andere situaties werkt de HydroForce HT universele opname direct met de KM4X spilkoppeling, niet alleen om een hoger koppel over te brengen, maar ook om een maximale weerstand te bieden tegen buigbelastingen. Bij schachtfreestoepassingen, waarbij typisch sprake is van grotere uitsteeklengten, is de beperkende factor de buigcapaciteit van de spilkoppeling. Een spiraalfrees met een uitsteeklengte van 250 mm vanaf de spilkop en een diameter van 80 mm bijvoorbeeld, wekt een buigmoment van 4.620 Nm op en een koppel kleiner dan 900 Nm. Vaak worden de grenzen van het buigmoment ver voor het maximale koppel overschreden.

De combinatie van een hoge klemkracht met een hoog interferentieniveau resulteert in een robuuste verbinding, een extreem hoge stijfheid en belastbaarheid op buiging voor sterk verbeterde prestaties bij de bewerking van titanium.

KM4Xen HydroForce HT werken samen om de beperking te overwinnen van de buigcapaciteit bij andere verbindingen. Het maximaal beschikbare spilvermogen en koppel kunnen steeds worden ingezet voor kritische bewerkingen zoals het frezen van materialen met een hoge treksterkte.

Andere opnames

Andere mogelijkheden dan de hydraulische opnames zijn de Basic-Line expansieopnames, Trend-Line, HP Line met radiale gereedschaplengte-instelling en SLIM-Line voor grote L/D-verhoudingen. De hydraulische opnames worden gekenmerkt door lage onderhoudskosten. Alle hydraulische opnames zijn voorzien van centrale koeling voor gereedschappen met of zonder inwendige koeling en kunnen ook worden toegepast voor toepassingen met minimale smering.

Kennametal Inc.

Kennametal Inc. (VS) biedt driekwart eeuw innovatieve slijtvaste producten, toepassings-engineering en -services. De klanten zitten in 60 landen in diverse sectoren: van lucht- en ruimtevaart, grondverzet en energie tot industriële productie, transport en infrastructuur. Met ca. 14.000 medewerkers en een omzet van bijna drie miljard dollar, realiseert de onderneming de helft van zijn inkomsten buiten Noord-Amerika, en 40 procent wereldwijd uit innovaties die de afgelopen vijf jaar zijn geïntroduceerd.

 

Kennametal heeft in Nederland een vestiging in Arnhem.

 

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

3 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

3 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

3 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

3 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

3 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

3 dagen ago