Categories: Actueel

Goede vooruitzichten Europese machinebouwers

Deze prognose gaf de European Association of the Machine Tool Industries Cecimo tijdens haar algemene ledenvergadering op 3 december. ‘De orderintake ondersteunt de gestage groei van de vraag naar metaalbewerkingsmachines, hoewel dit in het derde kwartaal vertraagde. De binnenlandse orderindex steeg met 6 procent in het tweede kwartaal van 2015, in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar.’

Cecimo verwacht dat de Europese investeringen in machinegereedschappen de komende vier jaar met meer dan 3,5 procent zullen groeien. De binnenlandse consumptie stimuleert de invoer, terwijl de zwakke euro de import duurder maakt. Desondanks gaat Cecimo ervan uit dat invoer dit jaar zal groeien, dankzij de vraag van de Europese industrie. De verwachting is dat de invoer van machinegereedschappen dit jaar met 4 procent zal stijgen naar 9,2 miljard euro.

Export

De afnemende groei in China en de recessie in de belangrijkste opkomende landen maakt dat de wereldwijde economische ontwikkeling volatiel blijft. Niettemin verwacht Cecimo de export uit te breiden met 3 procent tot 18,7 miljard euro in 2015. ‘Cecimo exporteert naar bijna 200 verschillende landen. In de belangrijkste markten, zijn onze leden toonaangevend, hetgeen bewijst dat onze machines niet alleen de meest concurrerende zijn maar ook onovertroffen. Daarentegen moeten we werken aan een gelijk speelveld en een effectief EU-handelsbeleid’, benadrukte Frank Brinken, voorzitter van het economisch comité van Cecimo en vice-voorzitter van Starrag Holding.

Ecodesign

De Europese machine-industrie streeft naar de hoogste productiviteit met een minimaal gebruik van energie en andere hulpmiddelen. Om deze reden doet de Europese de machine-industrie er alles aan om te voldoen aan de Europese richtlijn Ecodesign 2009/125 / EG . Met deze richtlijn Ecodesign kan de Europese Commissie eisen stellen aan het ecologisch ontwerp van energiegerelateerde producten. Er zijn voor verschillende productgroepen voorschriften vastgesteld. ‘Wij hebben ernstige zorgen over de implementatie van een dergelijke maatregel in onze sector. (…) Zo zijn er geen sancties voorzien, ook omdat er een gebrek is aan toezicht. En dat is een belangrijk obstakel voor de toepassing van deze richtlijn in onze industrie’, zegt Jean Camille Uring, president van Cecimo en bestuurslid van de Fives Group.

AM

Speciaal voor ontwikkeling van additive manufacturing (AM = additieve productie) op industriële schaal en de naadloze introductie daarvan in de productie-omgeving heeft Cecimo een AM-sectie opgericht. ‘Europese beleidsmakers moeten een Europese strategie voor AM opzetten, dat verder gaat dan de financiering van onderzoek maar zal zich ook sterk moeten maken voor een versnelde marktintroductie, met inbegrip van standaardisatie, intellectuele-eigendomsrechten, aansprakelijkheid en het opzetten van procedures voor kwalificatie en certificering’, aldus Filip Geerts, directeur-generaal van Cecimo.

Nieuwe president Cecimo

Tijdens de algemene ledenvergadering op 3 december is Luigi Galdabini voor twee jaar verkozen tot president van Cecimo. Hiermee is de Italiaan belast met de verantwoordelijkheid van het leiden van de Europese vereniging die 39 procent van de wereldwijde productie van machinegereedschappen vertegenwoordigt.
Geboren in 1958, heeft Galdabini een graad in werktuigbouwkunde van de Hogeschool van Milaan. Hij is sinds 1990 directeur van Cesare Galdabini SpA (1890), een bedrijf met hoofdzetel in Cardano al Campo (VA) en producent van richtmachines, materiaaltestmachines en hydraulische persen. Voorafgaannd aan zijn benoeming tot president was hij lid van de raad van Cecimo. Hij zal worden bijgestaan door dr. Frank Brinken (Zwitserland), voorzitter van het Economisch Comité, Juha Mäkitalo (Finland), voorzitter van de Technische Commissie en George Blaha (Tsjechië), voorzitter van de mededeling en Advocacy Comité. Brinken is vice-voorzitter van Starrag Holding AG, Mäkitalo is voorzitter van Finn Macht OY (Primapower ) en Blaha is general manager van Schneeberger Mineralgusstechnik .

European Association of the Machine Tool Industries – Cecimo

 

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

2 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

2 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

2 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

2 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

3 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

3 dagen ago