Categories: ActueelMarktprijzen

Geen ruimte voor verdere daling staalprijzen

Dit is te lezen in de ABN AMRO Industriële Metalen Monitor januari 2016. In dezelfde uitgave van vroeg de bank zich nog af wanneer de ijzerertsvoorraden in China uitgeput zouden raken. ‘We merkten toen namelijk op dat de kans groot zou zijn dat – mede door de sterk gedaalde voorraden in China, in combinatie met de traditioneel sterke K4 en K1 2016 – dit zou resulteren in nieuwe koopactiviteit. De opleving van de vraag kondigde zich al vrij snel aan, want gedurende november en december namen de importen zeer sterk toe, met record importvolumes in december.’

IJzererts

In dezelfde uitgave van begin november vorig jaar vroeg de bank zich nog af wanneer de ijzerertsvoorraden in China uitgeput zouden raken. ‘We merkte toen namelijk op dat de kans groot zou zijn dat – mede door de sterk gedaalde voorraden in China, in combinatie met de traditioneel sterke K4 en K1 2016 – dit zou resulteren in nieuwe koopactiviteit. De opleving van de vraag kondigde zich al vrij snel aan, want gedurende november en december namen de importen zeer sterk toe, met record importvolumes in december.’
Ondanks de sterke toeneming van de vraag vanuit China bleef een prijsreactie uit. De mondiale beschikbaarheid van ijzererts is volgens de bank namelijk nog steeds zeer ruim en dat dempt een opwaartse prijsbeweging. De goede beschikbaarheid is voor veel staalfabrieken bovendien een argument om niet al teveel materiaal in te kopen. Zodra meer productiebeperkingen worden aangekondigd of sluitingen van mijnen plaatsvinden en het aanbod significant afneemt, zal een sterker prijsherstel zich voordoen.

Chinees exportstaal

De export van Chinees staal groeit verder. In 2015 is de Chinese export met 22 procent toegenomen. Het Chinese overschot aan staal vindt zijn weg naar internationale afzetmarkten en dit goedkopere staal zet druk op die markten. De Chinese staalproductie daarentegen is met circa 2 procent afgenomen in 2015. Dit zou in zekere zin goed nieuws moeten zijn voor een sector die gebukt gaat onder overcapaciteit, maar het tempo van de krimp is niet voldoende om marktbalans te creëren.
En daarmee blijven onze vooruitzichten voor de staalsector nog negatief en lijkt het erop dat 2016 geen spectaculair jaar zal worden voor veel prijsherstel, concludeert de bank. De verwachtingen voor de vraag naar staal in veel regio’s zijn daarvoor nog te zwak en de onbalans is nog te groot. ABN AMRO denkt wel dat er nog maar weinig ruimte is voor verdere dalingen van de prijzen, gegeven het feit dat veel staalfabrieken nu al materiaal verkopen onder de kostprijs op zowel export- als de binnenlandse markten.

 

ABN AMRO – Industriele Metalen Monitor januari 2016.

 

De redactie

Recent Posts

Moeizame start van het jaar voor Duitse machinebouwers

De Duitse machinebouwindustrie heeft in het eerste kwartaal van 2024 24 procent minder orders ontvangen…

23 uur ago

Constructiebedrijf De Vries moderniseert met nieuwe buislasermachine

Het Eindhovense bedrijf De Vries Constructie & Lasertechniek heeft een nieuwste aanwinst: de buislasermachine Adige…

1 dag ago

Column Joachim Driessen: Ziek of toch niet?

Eens deed mijn HR-directeur de uitspraak: 'Ziek zijn overkomt je, maar verzuim is een keuze.' …

1 dag ago

Nieuwe markten voor afgedankte machines: welke sectoren profiteren van het wegvallen van transmissies in elektrische auto’s

De mobiliteitstransitie en de daarmee verbonden herinrichting van productiefaciliteiten van autofabrikanten is momenteel in volle…

2 dagen ago

Ook in Limburg 2e stakingsronde

De estafettestakingen in de Metaal en Techniek (ook wel kleinmetaal) houden aan. Maandag 3 juni…

2 dagen ago

Helft bouwbedrijven zet onervaren krachten in

De bouwsector wordt geconfronteerd met verschillende uitdagingen. De aanhoudende personeelstekorten is een van de meest…

2 dagen ago