Categories: Actueel

Einde opleving Duitse machinebouw

Wilfried Schäfer, directeur van de Duitse vereniging van machinebouwers (VDW) concludeert dat voor het eerst sinds meer dan een jaar er sprake is van een lichte daling van de orders. Die neergang wordt duidelijker als we terugkijken. Dan blijkt dat de groei in het eerste kwartaal van dit jaar nog 22 procent was, in het eerste half jaar al daalde naar 12 procent en in de eerste negen maanden van dit jaar verder daalde naar 7 procent.

‘Geleidelijk aan komt er een einde aan de opleving, de vraag normaliseert zich’, vervolgt Schäfer. ‘Aan de ene kant vertraagt de dynamiek van de wereldeconomie. Daardoor zijn de markten buiten de eurozone in het rood gegleden. Anderzijds leidt de sterke ontwikkeling van de binnenlandse vraag in de tweede helft van 2017 rond EMO Hannover nu tot minpercentages in de totale orderontvangst. Toch leidden de wereldwijde ontwikkelingen, met zijn handelsconflicten, toenemend protectionisme, stijgende olieprijzen, hoge inflatie in diverse opkomende markten, ongecontroleerde schuldenlast en nog veel meer tot verontruste klanten, met name onder de kleine en middelgrote ondernemingen.

 

Productie op recordniveau

Volgens het onderzoek van de VDW, steeg de omzet in de eerste negen maanden met 13 procent. ‘Deze groei met dubbele cijfers zal zich niet het hele jaar doorzetten, omdat de productie eind 2017 omhoog schoot’, legt Schäfer uit. De positieve ontwikkeling heeft de vereniging er echter toe aangezet haar productievooruitzichten met nog eens een procentpunt te verhogen.

De VDW gaat er nu van uit dat de productie in 2018 met 8 procent zal groeien tot meer dan 17 miljard euro. Schäfer wijst er echter uitdrukkelijk op dat de economie van de industrie en de ontwikkeling van het bedrijf weer sterker uiteenlopen. De verspanende sector, die vorig jaar een hoge vlucht nam, groeit nu veel langzamer. De vormgevende sector daarentegen is opnieuw de drijvende kracht achter de ontwikkeling, ondersteund door de projectbusiness.  

 

Werkgelegenheid groeit

Met bijna 73.700 medewerkers in augustus van dit jaar blijft het personeelsbestand op een recordniveau. De bezettingsgraad werd in oktober 2018 met 95 procent bijna volledig benut. Een vergelijkbare bezettingsgraad werd voor het laatst gemeten in juli 2012. ‘Personeel, capaciteit en materiële knelpunten zijn nog steeds de meest genoemde uitdagingen voor bedrijven’, zegt Schäfer.

De Duitse gereedschapsmachine-industrie is een van de vijf grootste takken van de machinebouw. In 2017 produceerde de industrie met meer dan 72.000 werknemers machines en diensten ter waarde van ongeveer 16,1 miljard euro. 

Gerard ten Bulte

Recent Posts

Aanzienlijke energiebesparing op bedrijventerreinen mogelijk

Bedrijven op bedrijventerreinen in ons land kunnen aanzienlijk besparen op energie en daarmee ook hun…

6 minuten ago

Maandelijkse kunststofprijzen op vraagenaanbod.nl

Trouwe lezers was het waarschijnlijk al opgevallen. Sinds december ontbraken de kunststofprijzen op onze website.…

2 uur ago

Max van Haastrecht benoemd tot directeur van KSB Nederland

Na meer dan veertig werkjaren bij KSB gaat directeur Nico Gitz met pensioen. Zijn opvolger…

2 uur ago

Handelsmissies vergroten kansen voor deelnemers

Handelsmissies vergroten de kans van deelnemende bedrijven om te gaan handelen met of investeren in…

20 uur ago

Uitbreiding voor platform OrderOn.com

Online platform OrderOn.com breidt uit. Zusterbedrijven VDL HMI en VDL Industrial Modules sluiten zich aan…

20 uur ago

Succesvol verkopen: de maximale waarde uit oude machines halen

Herstructurering, insolventieprocedure of bedrijfssluiting: er zijn talloze redenen waarom een bedrijf zijn gebruikte machines zou…

22 uur ago