Categories: Actueel

Duitse machinebouw krimpt

Dit ondanks de forse orderportefeuille, die in april toch goed was voor 8,5 maanden werk. Deze orderportefeuille is echter ongelijk verdeeld over bedrijven en industrieën die de sterke daling van de inkomende orders aan het eind van het jaar niet volledig kunnen opvangen.

Voorheen gingen VDMA -economen uit van een lichte productiestijging van één procent voor het hele jaar. In de eerste vier maanden van het lopende jaar stagneerde de productie in de machinebouw in vergelijking met het voorgaande jaar. Volgens voorlopige cijfers lag de productie in april 0,8 procent onder het cijfer van het voorgaande jaar. In de eerste vijf maanden van het lopende jaar lagen de inkomende orders in de machinebouw negen procent lager dan in het voorgaande jaar. De bezettingsgraad bedroeg in april nog steeds 87,4 procent.

Export

Ondanks de krimpende orderportefeuille profiteren de Duitse machinebouwers nog steeds van de verworven orders in betere tijden. Vandaar dat de uitvoer in april 2019 nog met 0,1 procent steeg naar een waarde van 14,9 miljard. En over januari – april 2019 werd een omzet gerealiseerd van 58,7 miljard euro, waarbij de stijging met 0,8 procent nog groter is. Van die 58,7 miljard euro werd 34,0 miljard geëxporteerd naar Europa (EU-28: 28,2 miljard euro), de grootste handelspartner van de Duitse machinebouwers. De uitvoer naar Nederland bedroeg in diezelfde periode 2,5 miljard euro, 4,1 procent minder dan dezelfde periode in 2018. De uitvoer naar België bedroeg in diezelfde periode 1,380 miljard euro, 0,1 procent minder dan dezelfde periode in 2018.

Invoer

Ook de invoer stijgt nog steeds. Die bedroeg in april 6,5 miljard euro, dat is 0,6 meer dan in april 2018. In de periode januari – april 2019 voerde Duitsland voor 24,8 miljard euro in, een stijging van 2,8 procent. Ook hier is Europa de grootste partij met 17,638 miljard euro (EU-28: 14,963 miljard euro). Nederland verkocht in die periode voor 969,7 miljoen euro aan Duitsland, een daling van 4,7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018. België voerde in de periode voor 429,6 miljoen euro in naar Duitsland, een daling van 3,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

2 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

2 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

2 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

2 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

2 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

2 dagen ago