zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

CE: wat is de stand van zaken


Nieuwegein, 4 juli 2017
Auteur:
Paul Hartgers
CE, ofwel de Europese wetgeving voor het op de markt brengen van producten, is ondertussen wel bekend. De meeste fabrikanten zijn ook redelijk op de hoogte van de voor hun product geldende regels, merkt Paul Hartgers, technologie-adviseur bij PKM.

 

Over de achtergrond van de regels is vaak minder bekend. En dat kan voor verwarring zorgen. Er blijken toch altijd weer marktpartijen te zijn die verkeerde informatie verstrekken, vaak vanuit onkunde, vaak ook om er eigen voordeel mee te behalen. Helaas zijn er ook inspecties (ILT, Inspectie SZW) die fouten maken op dit vlak. Niet iedereen lijkt te weten dat normen bijna nooit verplicht zijn (behalve bij bouwproducten), en dat de Europese wetgeving de verantwoordelijkheid bij de fabrikant legt.

 

Het voordeel van CE is dat er voor de hele EU dezelfde regels gelden. Hoe fijn dat is, merken vooral bedrijven die buiten de EU willen gaan exporteren. Omdat alle richtlijnen in alle Europese talen gratis te downloaden zijn en omdat voor elke richtlijn er toelichtingen geschreven zijn, is exporteren binnen de EU vele malen gemakkelijker dan erbuiten.

 

De opzet van CE-markering is duidelijk: er zijn voor producten en productgroepen specifieke richtlijnen (wetten) opgesteld. Hierin staat omschreven aan welke eisen het betreffende product moet voldoen. Tevens wordt aangegeven hoe de fabrikant tot CE-markering kan .De fabrikant kan nu zelf aan de slag om zijn product aan de gestelde eisen te laten voldoen.

 

De richtlijnen zelf zijn niet erg gedetailleerd en dat is met opzet gedaan. De richtlijn geeft alleen de eisen aan, de wijze waarop aan deze eisen moet worden voldaan, mag de fabrikant zelf bepalen. Als een fabrikant niet weet hoe aan een eis kan worden voldaan, is er een zeer grote hoeveelheid geharmoniseerde normen beschikbaar die aangeven hoe dat zou kunnen.

 

Op zich is CE-markering dus een prima systeem met grote vrijheid voor elke fabrikant, maar met voldoende informatie om aan de wettelijke eisen te kunnen voldoen.

 

Kijk voor meer informatie over CE in de CE-kennisbank van de Metaalunie: Metaalunie CE-kennisbank

 

De CE-vraagbaak van PKM is te bereiken via email: hartgers@pkm.nl

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Faillissementen

meer...
 

Gratis e-mailnieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit uw branche, recente marktplaats aanbiedingen en meer? Meld u dan nu aan voor de gratis nieuwsbrief.
Aanmelden
 

Uw handel op onze industriële marktplaats?

Plaats snel en eenvoudig uw handel op onze industriële marktplaats. Van kantinestoel tot kantbank! Lees meer