zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Wat zijn de aandachtspunten in de verspaning?


6 december 2016
Het is elke verspaner wel een keer overkomen: een gereedschap breekt af of loopt vast in het werkstuk. Verspaning is een ingewikkeld proces, een metaalbewerking afhankelijk van veel factoren; enorme krachten die het gereedschap te verduren krijgt en berekeningen die het verschil maken tussen kwaliteit en schroot. In dit artikel behandelen wij de vraag: waar moet je op letten tijdens verspanen?

frezenVoor een optimaal verspaningsproces is de gemiddelde spaandikte van belang. De spanen kunnen echter ook te dun of te dik zijn, dit heeft een nadelig effect op het verspaningsproces.

 

Bij een te grote spaandikte zal de spaan niet of moeilijk breken, hierdoor kan het gereedschap stuk gaan (lage standtijden). In dat geval heeft de spaandikte ook een nadelig effect op de oppervlaktekwaliteit omdat de spanen als het ware losscheuren van het werkstuk.

 

Is de spaan te dun, dan voert deze niet genoeg warmte af (zie ook warmte-inbreng tijdens het verspanen). Bovendien is het verspaningsproces niet concurrerend omdat het verspaand volume te laag is. Uitzondering hierop is het HSS frezen waarbij het toerental erg hoog ligt. Lees verder...

 

> Naar dossier plaatbewerking

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Agenda

TSTechniShow 2020

17 maart 2020 tot en met 20 maart 2020

in Utrecht

 

esefESEF 2020

17 maart 2020  tot en met 20 maart 2020

in Utrecht

 

HMHannover Messe 2020

20 april 2020 tot en met 24 april 2020

in Hannover (DE)