Categories: ActueelKunststoffen

Circulair bouwen met kunststof fundatieblokken

Bij de woningen zijn begin deze eeuw bergingen van De Groot Vroomshoop geplaatst om bewoners extra opslagruimte te bieden. Al stonden de bergingen nog als een huis, de woningen in de portiekflat waren inmiddels echt aan vervanging toe.

Duurzamer alternatief

Bergingen van De Groot Vroomshoop zijn gefundeerd met gerecyclede kunststof fundatieblokken. Persoonshaven was een van de eerste projecten waarin deze innovatieve manier van funderen is toegepast. Gerecycled kunststof is milieuvriendelijker dan betonnen fundatie. Het is UV-bestendig en houdt draagkracht bij extremere hoge en lage temperaturen. De blokken zijn lichter en daardoor gemakkelijker te tillen en te verplaatsen. En duurzamer dan beton, zo blijkt.

Circulair in de praktijk

De kunststof fundatieblokken die vrijkwamen tijdens de sloop zijn zo goed als nieuw. Het logo van De Groot Vroomshoop is verwerkt in de mal en nog altijd goed zichtbaar. A. van Liempd Sloopbedrijven nam contact op en peilde of er behoefte was om de blokken een tweede leven te geven in een volgend bouwproject. De Groot Vroomshoop kocht ze terug en gaat ze na 15 jaar hoogwaardig hergebruiken. Een mooi praktijkvoorbeeld van circulair bouwen.

Niet slopen, maar delven

Het sloopbedrijf maakt duidelijk dat dit de nieuwe manier van werken is. ‘We slopen niet, we delven nieuwe grondstoffen. Door slimme samenwerking tussen Woonstad Rotterdam, A. van Liempd en De Groot Vroomshoop behouden we waarde en maken we de cirkel sluitend.’ De circulaire economie biedt financiële kansen. De kunststof fundatieblokken kunnen gunstig worden teruggekocht, maar behouden hun materiële waarde. Bovendien kiezen woningcorporaties steeds vaker bewust voor duurzame partners. Om er nog een schepje bovenop te doen: ‘De kunststof fundatieblokken worden milieuvriendelijk geproduceerd van gerecycled plastic dat daarmee het eeuwige leven heeft’, aldus De Groot Vroomshoop.

De redactie

Recent Posts

Plaatbewerker lanceert eigen magazine

WBM Staalservice heeft een magazine uitgebracht: Leer! Het magazine geeft een beeld van wat WBM…

17 uur ago

Column Joachim Driessen: Politieke rampspoed

De kabinetsformatie is al een tijdje onderweg, maar de poging een rechts kabinet te vormen,…

18 uur ago

VNO-NCW: ‘We moeten nu de maakindustrie vergroenen’

‘We moeten nu de keuze maken de maakindustrie te vergroenen. Dat betekent: volle bak op…

19 uur ago

Digitale boost voor bedrijven in de maakindustrie

Het nieuwe, onlangs gestarte, ‘kleinprojectenfonds’ INDUSTR_I4.0 versnelt de digitale transitie binnen de maakindustrie in het…

20 uur ago

FME: ‘Technologisch leiderschap en concurrentiekracht Europees centraal stellen’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

21 uur ago

Stakingen Metaal&Techniek gaan door

De vakbonden startten op 22 april met een week vol stakingen in zes provincies, naar…

22 uur ago