Categories: Actueel

Bouw nieuwe walsdraadfabriek voor Van Merksteijn in Eemshaven uitgesteld

Dat meldt Tubantia. Van Merksteijn maakte december 2017 bekend dat het 300 miljoen euro wilde investeren in een nieuwe walsdraadfabriek in de Eemshaven. Hier zal op een milieuvriendelijke en circulaire manier staalschroot worden gesmolten en gewalst tot walsdraad om vervolgens in Almelo verder te worden verwerkt tot wapeningsproducten, hekwerkpanelen en verzinkt draad. Met de bouw zouden rond de 300 nieuwe banen worden gecreëerd.

Van Merksteijn meldde aan de Tubantia dat ‘Vanwege snel veranderde externe omstandigheden in het laatste half jaar, het huidige investeringsklimaat in Nederland en grote (economische) onzekerheden die voor ons liggen, heeft Van Merksteijn besloten om de nieuwbouw van de staalfabriek en walserij voorlopig uit te stellen’.

Onzekerheden

De bouw van de fabriek had al gestart moeten zijn. ware het niet dat eind mei de Raad van State bepaalde dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet als basis mag worden gebruikt voor toestemming van activiteiten die leiden tot een extra stikstofuitstoot. Met de onzekerheden doelt Van Merksteijn dan ook op de onduidelijkheid over het verkrijgen van de noodzakelijke vergunningen ten gevolge van de ontstane stikstofproblematiek. Daarnaast spelen onzekerheid over mogelijke CO2-heffingen, de handelsoorlog en de besluiten van de Europese Commissie over importbeperkingen van staalproducten (walsdraad) mee. Directeur Arno Westerhof spreekt over ‘een immense teleurstelling’.

Het is nog onduidelijk wanneer de bouw van de fabriek wel zou starten. Van Merksteijn rekent op minimaal een jaar vertraging.

De redactie

Recent Posts

Cao-akkoord bereikt voor Metalektro (grootmetaal)

FME en de vakbonden hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de Metalektro-sector.…

3 minuten ago

Column Edse Dantuma: Industriële tij begint te keren, maar verschillen blijven groot

Het geduld van industriële ondernemers is de afgelopen periode flink op de proef gesteld. Een…

48 minuten ago

Ongelijk speelveld voor Nederlandse industrie door hoge industriekosten

Uit nieuw onderzoek in opdracht van de Rijksoverheid blijkt nu onomstotelijk dat de kosten van elektriciteit voor…

3 uur ago

Nationaal Versterkingsplan voor aantrekken microchip-talent

Hans de Jong, voormalig president van Philips Nederland, gaat aan de slag als speciaal gezant…

22 uur ago

Innovaties in de oppervlaktetechnologie

Technologische innovatie, duurzaamheid en circulariteit in de branche van oppervlaktetechnieken zijn en blijven belangrijk. Ondanks…

22 uur ago

EMO Hannover van zes naar vijf dagen

De duur van EMO Hannover 2025, de beurs voor productietechnologie, wordt ingekort van zes naar…

22 uur ago