Blog Rolf Elling: Smart, smarter, smartst

Neem bijvoorbeeld het bericht van de Kamer van Koophandel. Deze organisatie heeft een onderzoek laten uitvoeren hoe het, binnen het ondernemersveld, is gesteld met Smart Industry. In de volle breedte is bij ondernemers gekeken of er voldoende aan Smart Industry wordt gedaan.

Deze verregaande digitalisering in de bedrijfsvoering waardoor er nieuwe manieren van produceren en nieuwe businessmodellen en de hieraan gekoppelde nieuwe markten ontstaan, staat zeker nog niet bij alle ondernemers op het netvlies.

Uit het onderzoek komt naar voren dat een op de vijf ondernemers wel eens van Smart Industry heeft gehoord. Dat betekent een percentage van twintig procent en dat is natuurlijk veel te weinig.

Ik denk overigens wel dat het in de maakindustrie, ook over de volle breedte beschouwend, meer en indringender speelt en bekend is.

Kijk ik alleen al even naar de activiteiten op dit vlak binnen de Koninklijke Metaalunie, dan zijn deze goed vertegenwoordigd. Een mooi voorbeeld is de Smart People Award die binnenkort (op 5 november) wordt uitgereikt aan het bedrijf dat mens en techniek al heeft ‘ingericht’ en opgeleid voor de slimme industrie.

Want goede vakmensen zijn een onmisbare schakel in de transitie naar een toekomst waarin het mkb-metaal, gebruikmakend van de nieuwste technologieën, slimmer en sneller zal moeten gaan produceren. Immers, techniek maakt het mogelijk: de mens doet het. Dit vraagt naast vaktechnische kennis, om eigenschappen als flexibiliteit, creativiteit en de prikkel om constant op de hoogte te blijven van die nieuwe ontwikkelingen door scholing. Diezelfde vakmens moet ook in staat zijn om met plezier langer en gezonder door te kunnen werken.

Hoe ingrijpend robotisering, 3D-printing en sensoring ook zullen zijn voor het mkb-metaal, zonder menselijke inbreng komt geen enkel bedrijf verder. Toch?

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: https://www.facebook.com/vraagenaanbod

De redactie

Recent Posts

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

14 uur ago

FME over coalitieakkoord: ‘Stabiel beleid is nodig om de technologische industrie te behouden’

FME is blij dat er na zes maanden formeren een regeerakkoord ligt en dat een…

17 uur ago

Stevast techniek: ‘Positief verrast’

Stevast Techniek uit Beilen is voor de tweede keer aanwezig op Maakindustrie Expo. ‘Vorig jaar…

21 uur ago

Ontmoeten relaties en zoeken naar personeel

Maakindustrie Expo in Evenementenhal Hardenberg is een tweedaags event (15 en 16 mei) voor de…

21 uur ago

Consolidatie in metaalbewerking zet door

Metaalbewerkende bedrijven kregen de afgelopen jaren veel voor hun kiezen, denk aan aanhoudende personeelstekorten, hoge…

2 dagen ago

WBSO-steun leidt tot recordinvesteringen in innovatie

Nieuwe innovatieve technologie is het antwoord op uitdagingen op terreinen als veiligheid, zorg, verduurzaming en…

2 dagen ago