Categories: Actueel

Bekijk de Halter 12-stappen robotcel in actie

Doordat productieprocessen niet hoeven te worden onderbroken, kan dus een aanzienlijke tijdwinst worden gerealiseerd en een performanceverbetering. Om er voor zorg te dragen dat de veiligheid van de operator te allen tijde is gegarandeerd, is de rasterplaat bij de Universal-uitvoering verdeeld in twee helften door middel van een fysieke afscheiding. Zo staat de operator aan de ene zijde van de afscheiding om de rasterplaat te bevoorraden met de te bewerken werkstukken, terwijl de robot aan de andere zijde in een afgeschermd werkgebied, de CNC-machine volcontinu belaad en/of ontlaad.

Zodra alle werkstukken aan robotzijde klaar zijn, draait de robot de rasterplaat zelf door. Programmeren van de robot geschiedt met behulp van SmartControl, een slim bedieningspaneel dat aan de buitenzijde van de robotcel is aangebracht. Door een van te voren gedefinieerde wizard te doorlopen kan de gebruiker de robot zo in twaalf eenvoudige stappen instellen voor de volgende bewerkingsopdracht.

Universal of S-uitvoering

De Halter LoadAssistant is leverbaar in een Universal- of S-uitvoering, met naar keuze een maximumbelasting van de robotarm van 10, 20 of 35 kilogram. In de eerstgenoemde uitvoering is de beladingsrobot te combineren met zowel CNC-draai- als freesmachines (werkstukken van 10×10 mm tot 230×230 mm of werkstukken met een diameter variërend van 10 – 230 mm).


De S-180 is specifiek ontwikkeld voor CNC-freesmachines voor werkstukken van 40×40 mm tot 180×180 mm. Daarnaast is er ook nog de S-230. Deze machine zal ook komen te staan op de Technishow en was ook al eerder te zien op de afgelopen vakbeurs Metav waar we Wouter van Halteren en Marc Volder spraken. ‘Deze S-230 is zowel geschikt voor koppeling aan een CNC-draaimachine maar ook aan een CNC-freesmachines voor werkstukken met een diameter van 43 tot 230 mm. Deze robotcel is ook voorzien van een omkeerstation’, vertelt Volder.


Ongeacht de uitvoering is de afmeting van de robotcel altijd 1.750 x 1.435 x 2.220 mm. Optioneel zijn zeven verschillende, in hoogte verstelbare rasterplaten leverbaar, alsmede een klantspecificieke uitvoering. Bij de S-uitvoering wordt gewerkt met een stapelsysteem met twaalf posities (waarvan een lege positie). Steeds als de robot een te bewerken werkstuk oppakt van een stapel, wordt die stapel elektrisch omhoog geduwd. De gerede werkstukken worden vervolgens opgestapeld op de lege positie. De capaciteit van de S- modellen kan variëren van 22 werkstukken van elk 175 mm hoog tot 385 werkstukken van elk 10 mm hoog. Afhankelijk van de functie worden de robots uitgerust met een pneumatisch aangedreven twee- of drievingergrijper-systeem (2 voor frezen en 3 voor draaien). Doordat dit systeem is uitgerust met een pneumatisch slot wordt het werkstuk vastgehouden als de luchtdruk wegvalt. Wordt deze weer hersteld dan worden de werkzaamheden hervat. 

Hal 11, stand C008

www.haltercncautomation.com

De redactie

Recent Posts

Moeizame start van het jaar voor Duitse machinebouwers

De Duitse machinebouwindustrie heeft in het eerste kwartaal van 2024 24 procent minder orders ontvangen…

2 dagen ago

Constructiebedrijf De Vries moderniseert met nieuwe buislasermachine

Het Eindhovense bedrijf De Vries Constructie & Lasertechniek heeft een nieuwste aanwinst: de buislasermachine Adige…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Ziek of toch niet?

Eens deed mijn HR-directeur de uitspraak: 'Ziek zijn overkomt je, maar verzuim is een keuze.' …

2 dagen ago

Nieuwe markten voor afgedankte machines: welke sectoren profiteren van het wegvallen van transmissies in elektrische auto’s

De mobiliteitstransitie en de daarmee verbonden herinrichting van productiefaciliteiten van autofabrikanten is momenteel in volle…

3 dagen ago

Ook in Limburg 2e stakingsronde

De estafettestakingen in de Metaal en Techniek (ook wel kleinmetaal) houden aan. Maandag 3 juni…

3 dagen ago

Helft bouwbedrijven zet onervaren krachten in

De bouwsector wordt geconfronteerd met verschillende uitdagingen. De aanhoudende personeelstekorten is een van de meest…

3 dagen ago