Categories: Actueel

AMB Digital Way: mini-beurs industrie 4.0

Digital Way duurt alleen de eerste twee beursdagen, waarbij de eerste beursdag Digital Way drie uur langer openblijft dan de rest van de AMB. ‘Dinsdagavond gaat Digital Way drie uur langer door zodat exposanten die op de AMB staan er ook naar toe kunnen’, legt Ulrich Kromer von Baerle van de Messe Stuttgart uit. Digital Way vindt plaats in de foyer van het beurscomplex. Tegelijkertijd met deze ‘Sonderschau’ vindt er een congres plaats rond het thema digitalisering van de maakindustrie. Hiervoor tekent inhoudelijk de VDMA Fachverband Software und Digitalisierung.

 

Digitale trends

Onderwerpen die in het congres aan bod komen, zijn onder andere kunstmatige intelligentie, digital twin, simulatie maar ook augmented en virtual reality. Met name deze laatste twee technieken zijn volgens professor Claus Oetter, plaatsvervangend directeur van de vakgroep van de VDMA, momenteel sterk in opmars. ‘VR en AR nemen echt in een zeer hoog tempo toe. Dat is een thema dat op korte termijn gaat doorbreken.’ Op de AMB wordt ook een demonstratie gegeven van de leerfabriek die automatiseringsbedrijf Gewatec recent heeft opgericht, samen met een technisch college in Villingen in het Zwarte Woud. Klanten kunnen via een website bepaalde producten bestellen en personaliseren. De volledige afhandeling gebeurt daarna digitaal, inclusief het aansturen van de CNC-machines voor het graveren van de producten. De software controleert zelf de beschikbaarheid van het materiaal en welke machine vrij is. Reinhold Walz, directeur van Gewatec: ‘Tot voor kort konden administratieve systemen niet communiceren met de gereedschapsmachines. Nu lukt dat wel, dat tonen we op de AMB.’ Op de beurs komt een modelfabriek met vier machines te staan. Bezoekers bestellen via hun smartphone een product waarna hij kan beslissen om het product op de beurs te maken of op de school in Villingen.

 

Volgens Walz kunnen CNC-machines op dit moment voor eenvoudige producten al via een configuratiemodule door de eindklanten vanaf afstand geprogrammeerd worden. ‘We werken ook aan complexere producten om zover te komen dat je ze met een muisklik naar de machine kunt sturen.’ Hij zegt dat het grootste potentieel om de productie te optimaliseren in nieuwe software ligt. Ook DMG Mori laat op de AMB zien hoe je via cloudtoepassingen eenvoudig de productie van de ene naar de andere machine kunt verplaatsen. Op de beurs wordt live een verbinding opgebouwd met machines die op drie verschillende locaties staan. ‘We tonen hoe we productie kunnen verplaatsen van bijvoorbeeld Saalbach naar Pfronten’, zegt Markus Piber van DMG Mori. De machinebouwer toont hoe digitalisering ook het MKB van nut kan zijn als het gaat om planning en predictive maintenance.  

 

www.messe-stuttgart.de/amb/en/exhibitors/amb-digital-way/ 

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

2 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

2 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

2 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

2 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

3 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

3 dagen ago